Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska politika ocjenjuje kao ohrabrujući znak izjave hrvatskog premijera Ive Sanadera o zamrzavanju primjene ZERP-a za članice Europske unije, ali istodobno postoji i rezerviranost, javljaju slovenski mediji prenoseći izjave slovenskih političara.


Ured premijera Janeza Janše ne želi komentirati najave sve dok Sabor ne donese odluku, a ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u Bruxellesu da je ZERP pitanje kredibilnosti hrvatske Vlade i Sabora zbog dogovora iz 2004. godine, prenijele su u ponedjeljak navečer slovenske televizijske postaje.

Vezani članci Policija u Sloveniji spriječila pokolj - 1 Slovenac koji je putem dark weba naručivao oružje za masakr imao je popis s imenima žrtava Policija u Sloveniji, ilustracija (Foto: AFP) U Sloveniji uhićen mladić koji je planirao pucnjavu u srednjoj školi, oružje nabavio iz SAD-a: "S time se naša policija do sada nije susretala"

Komentirajući najave o mogućem zamrzavanju ZERP-a, predsjednik oporbenih slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor rekao je da to sugerira da se premijer Ivo Sanader odlučio za europsku, a ne nacionalističku politiku, te da je koristilo i njegovo upozorenje da će Europska unija inzistirati na ukidanju ZERP-a za članice i da Hrvatsku treba "udariti po prstima".

Slovenski europarlamentarac Jelko Kacin izjavio je pak da Hrvatska treba napraviti "cijeli korak, a ne pola koraka", ako želi da napreduju njeni pregovori s EU-om. Predsjednik Nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič izjavio je da su najave o privremenoj suspenziji primjene ZERP-a za članice "manevar zavaravanja" hrvatske strane i da Hrvatska preko ZERP-a može "blokirati" dolazak stranih brodova u luku Kopar zbog čega bi ona mogla imati štete.