Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Prva kaznena prijava u obavještajnoj aferi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska policija u četvrtak je podnijela prvu kaznenu prijavu vezanu za istragu o nepravilnostima u radu obavještajne agencije SOVA.

Direktor slovenske kriminalističke policije Aleksander Jevšek
izjavio je na konferenciji za novinare da je policija državnom
odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe za koju se sumnja da je zlorabila službeni položaj.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

- Istraga se odvijala u suradnji s vrhovnim tužiteljstvom i još
traje, rekao je Jevšek i dodao da je osoba osumnjičena za dva slučaja zloporabe službenog položaja za što je predviđena kazna od godinu dana zatvora, a u težim slučajevima i do tri godine.

Vijest o podizanju prve kaznene prijave potvrdili su i u državnom odvjetništvu, ne spominjući ime osobe protiv koje se vodi istraga.

Slovenski mediji nagađaju da je riječ o Iztoku Podbregaru, bivšem direktoru obavještajne agencije SOVA, kojega je kriminalistička policija u utorak pozvala na razgovor i koji bi sljedećeg tjedna trebao svjedočiti pred parlamentarnim povjerenstvom za kontrolu tajnih službi.

Sjednica je zakazana za utorak, a na njoj će, kako se očekuje,
Podbregar i nekadašnji premijer Anton Rop iznijeti saznanja o djelovanju te službe 2004. godine, neposredno prije parlamentarnih izbora u Sloveniji.

Neki slovenski mediji su krajem prošlog tjedna, pozivajući se na neslužbene izjave iz obavještajne zajednice, iznijeli tvrdnje o navodnom prisluškivanju hrvatskog premijera Ive Sanadera od strane agencije SOVA, te snimanju njegovih razgovora s Janezom Janšom dok je bio čelnik oporbe. U spomenuto je vrijeme Rop bio predsjednik slovenske vlade, a Podbregar direktor obavještajne agencije.

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u četvrtak je ponovno izjavio da su direktori obavještajne zajednice u vrijeme kad je on bio premijer imali izričitu naredbu da se ne bave prisluškivanjem.

Slovenska vlada je u srijedu, objavljujući rezultate istrage
nepravilnosti u radu obavještajne agencije, navela da je između 1999. i 2005. godine u Sloveniji bilo prisluškivanja mobilne telefonije, odnosno da su se u tom razdoblju nezakonito koristila sredstva kontrole mobilnih telefonskih veza kojima je raspolagala agencija SOVA.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene