Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedaleko Maribora

Slovenija: Kod labudova pronađen virus ptičje gripe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Patogeni virus ptičje gripe podtipa H5N8 otkriven je u tijelima triju labudova uginulih proteklih dana na jezeru u mjestu Pragersko kod Maribora, a nadležne službe u Sloveniji već su poduzele prve mjere za sprječavanje širenja bolesti koja za ljude nije opasna jer nemaju receptore za taj oblik virusa, objavljeno je u Ljubljani na konferenciji za novinare.

Iako je virus ptičje gripe vrlo patogen za ptice, ne predstavlja opasnost za ljude koji se virusom ne mogu inficirati", ustvrdili su stručnjaci iz agencije za sigurnu hranu slovenskog ministarstva poljoprivrede.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

Bolest koja je otkrivena kod triju uginulih labudova analizirana je u ljubljanskom Veterinarskom institutu, te je u njima otkriven spomenuti virus koji se razlikuje od virusa H5N1 koji je zadnji put u Sloveniji otkriven 2006. godine, a mogao je prijeći i na ljude.

Do sada su osim u Sloveniji virus ptičje gripe podtipa H5N8 potvrdili još u Mađarskoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Francuskoj, Rusiji, Ukrajini, Rumunjskoj, Srbiji, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Slovačkoj i Irskoj.

Kako bi se spriječilo moguće širenje zaraze s ptica u prirodi na domaću perad u sjeveroistočnoj Sloveniji, gdje se pojavila ptičja gripa, određene su mjere kojima je određeno da se perad drži u zatvorenim prostorima i spriječi doticaj sa zaraženom vodom i hranom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene