Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Patogeni virus ptičje gripe podtipa H5N8 otkriven je u tijelima triju labudova uginulih proteklih dana na jezeru u mjestu Pragersko kod Maribora, a nadležne službe u Sloveniji već su poduzele prve mjere za sprječavanje širenja bolesti koja za ljude nije opasna jer nemaju receptore za taj oblik virusa, objavljeno je u Ljubljani na konferenciji za novinare.


Iako je virus ptičje gripe vrlo patogen za ptice, ne predstavlja opasnost za ljude koji se virusom ne mogu inficirati", ustvrdili su stručnjaci iz agencije za sigurnu hranu slovenskog ministarstva poljoprivrede.

Vezani članci Koronavirus, Slovenija Slovenija donosi "megazakon" za Covid-19 i predviđa nova ograničenja Koronavirus u Sloveniji Slovenija potvrdila treći smrtni slučaj od koronavirusa, od komplikacija preminuo muškarac

Bolest koja je otkrivena kod triju uginulih labudova analizirana je u ljubljanskom Veterinarskom institutu, te je u njima otkriven spomenuti virus koji se razlikuje od virusa H5N1 koji je zadnji put u Sloveniji otkriven 2006. godine, a mogao je prijeći i na ljude.

Do sada su osim u Sloveniji virus ptičje gripe podtipa H5N8 potvrdili još u Mađarskoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Francuskoj, Rusiji, Ukrajini, Rumunjskoj, Srbiji, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Slovačkoj i Irskoj.

Kako bi se spriječilo moguće širenje zaraze s ptica u prirodi na domaću perad u sjeveroistočnoj Sloveniji, gdje se pojavila ptičja gripa, određene su mjere kojima je određeno da se perad drži u zatvorenim prostorima i spriječi doticaj sa zaraženom vodom i hranom. (Hina)