Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudnji dan nam je bliži nego ikad, ističe skupina znanstvenika koja broji minute na satu sudnjeg dana i čije su kazaljke pomaknute na tri minute do ponoći.


Skupina koju su osnovali tvorci atomske bombe, The Bulletin of Atomic Scientists, tvrdi da je svijet trenutno na samo tri minute od ponoći katastrofe te da je to najbliže što je bio scenariju sdnjeg dana u posljednjih 30 godina.

Vezani članci Raste globalno zatopljenje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Rekordne temperature: Jučer je na Antarktici bilo toplije nego na Floridi, izmjereno je 18,3 °C Slika nije dostupna TIK-TAK, TIK-TAK Znanstvenici objavili: Tri smo minute do ponoći

Kazaljke sata pomaknute su s pet minuta na tri minute, a kao glavni razlozi navedeni su globalno zatopljenje, i proliferacija nuklearnog naoružanja, prenosi news.com.au.

"Ovdje se radi o sudnjem danu; riječ je o kraju civilizacije kakvu poznajemo. Vjerojatnost globalne katastrofe je vrlo visoka te se akcije za smanjenje rizika od katastrofe vrlo brzo moraju poduzeti", ističe Kennette Benedict, izvršni direktor Bulletina.

Bulletin of Atomic Scientists stvoren je 1945. a sat sudnjeg dana pojavio se na njegovoj naslovnici dvije godine kasnije. kazaljka koja broji minute bila udaljena i 17 minuta od ponoći 1991. godine, no 1953. godine bila je i na dvije minute do ponoći.

Sat je posljednji put "pokazao" na tri minute do katastrofe još 1983. godine tijekom Hladnog rata između SAD-a i Rusije.

Richard Somerville, jedan od članova odbora znanstvenika Bulletina, istaknuo je da će sagorijevanje fosilnihi goriva dovesti do "velikog klimatskog poremećaja na globalnoj razini".

"Hitnost rješavanja tog problema nema veze s politikom ili ideologijom. Uzdiže se iz zakona fizike, biologije i kemije", zaključio je Somerville.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook