Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Prvooptuženi u aferi "Reebok" s hrvatskim brokerom priznao krivnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši analitičar investicijske banke Goldman Sachs, Eugen Plotkin, pred sudom u New Yorku priznao je krivnju kao glavni pokretač 'insiderskog' trgovanja dionicama u koje su bili uključeni deseci suučesnika iz SAD-a, Njemačke i Hrvatske, izvijestio je The Wall Street Journal.

28-godišnji Plotkin, diplomant s Harvarda rođen u Rusiji, pred saveznim sudom na Manhattanu u utorak je priznao krivnju po osam točaka optužnice za zavjeru i nezakonito 'insidersko' trgovanje dionicama, odnosno trgovanje na temelju povlaštenih informacija.

Pročitajte i ovo Policijska tražilica Traži se Prepoznajete li muškarca s fotografije? Policija objavila zašto ga traže Slika nije dostupna Proglašena krivom Umirovljenici iz Omiša kazna od 5,7 milijuna dolara

U optužnici se navodi da su Plotkin, koji je u Goldman Sachsu radio od 2000. do optužbe u travnju 2006. i David Pajčin iseljenik iz Hrvatske nastanjen u New Jerseyu, koji je u istoj banci radio šest mjeseci tijekom 2000., osmislili niz 'insiderskih' transakcija ostvarivši ukupno 6,7 milijuna dolara nedopuštene dobiti.

30-godišnji Pajčin, koji je u zatvoru od studenoga 2005., također je priznao krivnju.

U okviru svoje 'sheme' Plotkin i Pajčin, kupovali su dionice na
temelju informacija o predstojećim udruživanjima velikih tvrtki, koje su dobili od bivšeg analitičara Meryll Lincha, Stanislava Shpigelmana, Plotkinovog prijatelja, osuđenog u siječnju na 37 mjeseci zatvora nakon priznanja krivnje.

Istraga je otvorena kada je FBI primio dojavu o sumnjivoj trgovini dionicama Reeboka u kolovozu 2005., uoči kupovine od Adidas-Salomona za 3,8 milijardi dolara.

Pajčin je tada, s računa koji je otvorio na ime svoje tete Sonje Antičević, umirovljene krojačice iz Omiša, kupio dionice Reeboka za 130.000 dolara.

Za samo dva dana Antičević je ostvarila dobit veću od dva milijuna dolara. Pajčin je istražiteljima FBI otkrio pozadinu te i drugih transakcije, piše The New York Post.

Osim Pajčina i Shpigelmana, Plotkin je prema optužnici, u 'shemu' bio uključio i dvojicu zaposlenika tiskare tjednika BusinessWeek, koji su prije tiskanja lista dojavljivali važne informacije, na temelju kojih su kupovane dionice 20-ak tvrtki, uz nedopuštenju dobit od 340.000 dolara. Jedan od tih grafičara je priznao krivnju, a drugi čeka suđenje.

Među suučesnicima je bio i poštar Jason Smith, Pajčinov kolega iz srednje škole u New Jerseyu, koji im je odavao informacije do kojih je došao kao porotnik. On je osuđen na dvije godine i devet mjeseci zatvora.

Suučesnici su se sastajali u ruskoj sauni na Manhattanu, a Plotkin je prema optužbi pokušao unovačiti i egzotične plesačice kako bi izvlačile informacije od bankara, piše The New York Post.

Skandal je privukao pažnju Wall Streeta i potaknuo istražitelje da intenziviraju napore na otkrivanju 'insiderskog' trgovanja, što je rezultiralo novim istragama.

Istražitelji su slučaj nazvali jednom od najraširenijih i najbolje
osmišljenih 'shema' koje su ikada procesuirane na Wall Streetu.

Izricanje kazne Plotkinu zakazano je za 30. studenoga. Na temelju optužbi mogao bi biti osuđen na 165 godina zatvora, no prema sporazumu o priznanju krivnje u zatvoru bi trebao odslužiti između pet i šest godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene