Obavijesti Video Pretražite Navigacija
On se ne povlači

Iz SAD-a oštro Dodiku: "Budemo li primorani, uvest ćemo nove sankcije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američlki državni tajnik Anthony Blinken zatražio je posebnim pismom od dužnosnika iz reda bosanskih Srba da prestanu blokirati rad tijela vlasti BiH, no član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u srijedu nije pokazao spremnost da to učini iako mu je iz Washingtona stigla prijetnja novim sankcijama.

Članovima Predsjedništva BiH na sastanku održanom u Sarajevu Blinkenovo pismo uručio je njegov savjetnik Derek Chollet koji je došao u novu diplomatsku misiju zajedno s posebnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrialom Escobarom.

Puna sadržina pisma nije odmah objavljena no Milorad Dodik je na konferenciji za novinstvo u Istočnom Sarajevu kazao kako mu je Chollet prenio da su SAD protiv unilateralnih odluka kakve planiraju u RS-u te traže da se deblokira rad Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i državnog parlamenta.

Ta su tijela blokirana jer dužnosnici iz Republike Srpske od kolovoza odbijaju sudjelovati u donošenju bilo kakvih odluka. Na taj način prvotno su planirali ishoditi povlačenje zakona o zabtrani nijekanja ratnih zločina, no naknadno je Dodik izložio plan po kojemu bi RS preuzela brojne ovlasti koje su reformama nakon rata dane BiH kao državi.

"U (Blinkenovom) pismu piše da će SAD, budu li primorani, uvesti sankcije. Ja sam im rekao na sastanku vi ako želite uvodite vaše sankcije, a mi ćemo provoditi naše politike", kazao je Dodik ocijenivši kako će moguće američke sankcije samo pogoršati stanje. Dodik jeveć na američkoj "crnoj listi" jer mu je od 2017. godine zabranjeno putovanje u SAD.

Unatoč pritiscima međunarodne zajednice Dodik ne odustaje od toga da nevažećim proglasi sve odluke koje su od 1995. godine donosili visoki predstavnici međunarodne zajednice.

Najavio je kako će status vojske, pitanje prikupljanja neizravnih poreza i pravosuđa biti na novi način "normativno uređeni" nakon što parlament RS donese odgovarajuće odluke što se očekuje u prosincu.

Ne predstavlja ugrožavanje mira

Dodik tvrdi kako je to sve sukladno Daytonu i ne predstavlja ugrožavanje mira jer "RS nema niti jedan plan o otcjepljenju".

"Situacija je složena, vidjeli smo i neke sastanke koji se održavaju u Europi i mi razumijemo poruke no nadamo se da će se ustav poštovati i na temelju ustavnih rješenja donositi odluke", kazao je Dodik koji se čudi da bilo kome može pasti na pamet da mu nameće sankcije zbog politike kakvu vodi.

Misli da bi Europa njegovo ponašanje zapravo trebala pozdraviti i podržati umjesto što mu iz Berlina i Londona stižu prijetnje nazvavši to "histerijom koju su prouzročili muslimanski plaćenici".

Dodik je kazao kao ga ne plaše ni tvrdnje poput onih da ga "čeka robija" zbog protuustavnog ponašanja što, kako tvrdi, zagovara njegov kolega u državnom vrhu Šefik Džaferović. Pravo na prigovore zanijekao je i Željku Komšiću uz poruku da je "oteo pravo" jednog naroda na legitimno predstavljanje te da on s RS nema ništa.

Pročitajte i ovo Droga ZA VLASTITE POTREBE Savjetnik Milorada Dodika uhićen zbog kokaina i ecstasyja

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZA ZATVORENIH VRATA VIDEO Duge cijevi na ulicama i sastanak obavijen velom tajne: Dodik u Banjoj Luci primio Orbana

Džaferović nakon susreta s Cholletom novinarima je pak u odvojenoj izjavi kazao kako je sada svima jasno da nije moguće nikakvo unilateralno povlačenje iz tijela vlasti države i kako se smije dopustiti dalja blokada njihiva rada a da se otvorena pitanja moraju rješavati dijalogom unutar postojećih struktura

"Uvjeren sam da će institucije biti deblokirane i da će nastaviti putem reformi", kazao je Džaferović izbjegavajući komentare o Dodikovim istupima.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene