Obavijesti Video Pretražite Navigacija
skandal pravosuđa

Kako su istražitelji došli do sumnje na tužiteljicu? "Ona ne poznaje uhićenu, a niti njezinog supruga"

Aktualno Galerija Josipa Krajinović Josipa Krajinović Foto: DNEVNIK.hr Anto Nobilo Anto Nobilo Foto: DNEVNIK.hr Ivica Todorić Ivica Todorić Foto: DNEVNIK.hr Anto Nobilo Anto Nobilo Foto: DNEVNIK.hr +1 Namještanje poslova Galerija 1/6 >>
U novoj akciji USKOK-a i policije, uhićeni su bivša zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin, osumnjičen u aferi Janaf. Uhićena je i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga. Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge, tvrdi da njegova klijentica ne poznaje uhićenu bivšu tužiteljicu.

Istražitelji su u utorak navečer ispitali bivšu menadžericu Agrokora Pirušku Canjugu te bivšu tužiteljicu u predmetu Agrokor Mirelu Alerić Puklin i njezinog suprug. Očekuje se i hoće li Uskok tražiti istražni zatvor za uhićene. Podsjetimo, USKOK bivšu tužiteljicu tereti da je odavala zaštićene službene informacije svom suprugu, koji ih je potom prenosio suprugu Piruške Canjuge. 

Uhićenje tužiteljice dovelo je i do povlačenja optužnice za Agrokor koja obuhvaća i Pirušku Canjugu i Ivicu Todorića te još 13 osumnjičenih.

Inače, priveden je i suprug bivše tužiteljice, već osumnjičen u aferi Janaf. Njega terete, kako doznaje Dnevnik Nove TV i za namještanje poslova u višemilijunskim natječajima Hrvatske lutrije i to za 5 natječaja koji premašuju iznos od 8 milijuna kuna.

Uključena su još dvojica, među ostalim i bivši direktor u Hrvatskoj lutriji, a u kojoj su pak oko svega suzdržani. Tek poručuju da se ograđuju od slučaja i da će se sutra službeno očitovati.

Kako se sve odvilo i tko je shvatio ovu kurirsku vezu muževa, otkrila je reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović. 

Javlja kako nitko iz zagrebačkog državnog odvjetništva nije znao da USKOK ima saznanja o bivšoj tužiteljici, a da su do nje dovele mjere prisluškivanja njezina supruga osumnjičenog u aferi Janaf, te poruke iz njegova mobitela.

Odvjetnici danas uhićenih, pak, u sklopu obrane, prstom upiru na samo tužiteljstvo i slučaj Agrokor koji je 8,5 milijuna kuna dao revizorskoj kući za vještačenje.

Jedan od njih je i Anto Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge. Smatra da je povlačenje optužnice u slučaju Agrokor učinjeno kako bi se spriječilo saslušanje Ismeta Kemala, predstavnika KPMG-a, revizorske kuće koja je za Državno odvjetništvo radila vještačenje sumnjivih poteza u Agrokoru.

"Ovo je namjerno sinkronizirano nakon što je DORH vidio da je izašla informacija o pretresima stanova i gospođe Canjuge. Nakon toga je izašla informacija o povlačenju optužnice. A povlačenje optužnice je jedan od većih skandala hrvatskog pravosuđa. To rade kako bi izbjegli saslušanje ključnog vještaka koji bi mogao dokazati nezakonite sprege privremene uprave Agrokora, Državnog odvjetništva i KPMG Hrvatska'', kazao je Anto Nobilo, u razgovoru s Josipom Krajinović.

Odvjetnik kaže da je sud naredio da se sasluša Kamal Ismail na dokaznom ročištu, gdje bi bili i branitelji koji bi mogli postavljati pitanja.

"Činjenica je da je Agrokor dao vještake koje su istovremeno plaćali za vrijeme vještačenja", kaže Nobilo.

Kaže da mu je Canjuga rekla da ne poznaje bivšu tužiteljicu, no Nobilo ne zna jesu li se znali supruzi Puklin i Canjuga. Ona se ne tereti da je davala mito već samo za poticanje zlouporabe službenog položaja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OŠTRO OBRAĆANJE Todorić se oglasio nakon povlačenja optužnice za aferu Agrokor: "Plenkoviću, neće ti proći, opljačkali ste milijarde, ali sada je došao kraj"

Pročitajte i ovo Piruška Canjuga i Ivica Todorić "RADI RAZJAŠNJENJA" DORH nakon uhićenja bivše tužiteljice povukao optužnicu protiv Ivice Todorića, Piruške Canjuge i niza Agrokorovih menadžera

"Prema onome što sam pročitao to mi je tanko. Tamo su banalne stvari. Nema dokaza u velikom Agrokoru za Pirušku Canjugu, kao i za mali Agrokor", tvrdi Nobilo.

Bezvrijedne informacije?

Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Gorana Puklina, rekao je novinarima da su im dosad predočene bilješke koje su navodno pronađene u računalu i notesu njegova klijenta.

"Radi se o potpuno bezvrijednim informacijama pa čak i da su prenesene ne bi imalo nikakvih reperkusija na vođenje predmeta Agrokor'', tvrdi Pavasović Visković, dodajući da će USKOK-u biti problem i to što nema kontakata između njegova klijenta i obitelji Canjuga te da će to vrlo teško dokazati.

Osvrnuo se i na to što je DORH povukao optužnicu protiv Todorića, njegovih sinova i 10 direktora Agrokora.

''Treći i po mom mišljenju najveći problem je ovaj prilično loš tajming. Rijetko komentiram stvari na taj način, međutim, tvrditi da je optužnica povučena ili stvarati dojam u javnosti da je optužnica u Agrokoru povučena zbog nečega što bi Mirela Alerić Puklin napravila jednostavno nije točno, pogrešno je i potpuno promašeno'', istaknuo je Pavasović Visković.

Hoće li osumnjičeni u istražni zatvor ili ne, trebalo bi se doznati sutra, kada bi osumnjičeni trebali izaći pred suca istrage. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene