Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporo napredovanje

Snažno upozorenje generala: "Ruska obrana smrtonosnija od ičega što je ijedna vojska doživjela u 80 godina"

Rat u Ukrajini
Rat u Ukrajini Foto: Afp
Ukrajinska protuofenziva do sada je ostvarila tek manje uspjehe, a umirovljeni general Mick Ryan smatra da je za to kriva izrazito složena i neprobojna ruska obrambena linija.

"Obrambene linije koje je Rusija izgradila u Ukrajini mnogo su složenije i smrtonosnije od bilo čega što je ijedna vojska doživjela u gotovo 80 godina", izjavio je Mick Ryan, umirovljeni australski general, analizirajući ruske obrambene linije u Ukrajini.

Ukrajina je u lipnju započela svoju dugo očekivanu protuofenzivu s ciljem oslobađanja teritorija na istoku i jugu zemlje, no dosad je ostvarila tek manje uspjehe. Prema Ryanovim riječima, probijanje takve obrane zahtijevalo bi najbolje operativne vještine kombiniranog naoružanja, prenosi Business Insider

Pročitajte i ovo Ilustracija pet regija na udaru Upaljen meteoalarm: Stiže novo nevrijeme uz kišu i jak vjetar, budite na oprezu!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je njihove napore omela snažna ruska obrana koju je Rusija uspjela izgraditi dok je čekala početak velike i dugo najavljivanje ukrajinske protuofenzive.

Satelitske snimke iz vremena kada se Ukrajina pripremala započeti svoju protuofenzivu pokazale su kako Rusija ojačava svoju liniju bojišnice od 600 milja minskim poljima, barikadama i protutenkovskim jarcima.

Pročitajte i ovo Napad na Moskvu 1. kolovoza Oboreno nekoliko letjelica VIDEO "Napali su nas dronovima kamikazama!": Pogođen neboder u Moskvi koji je bio meta prije nekoliko dana, privremeno zatvorena moskovska zračna luka

Ukrajinsku su vojsku na nekim mjestima omela i minska polja, zbog kojih su za sobom morali ostaviti i napredne zapadne tenkove te su bili primorani nastaviti pješice. Dužnosnici smatraju kako bi rezultat bio drugačiji da je protuofenziva započela ranije, ali su morali čekati da stigne više zapadnog oružja, što je Rusiji omogućilo dodatno vrijeme za pripremu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene