Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

Najmanje dvoje mrtvih i sedmero ranjenih u ruskim napadima: Pogođeni bolnica, internat s prognanicima...

Danas je 309. dan ruske invazije na Ukrajinu, od jutra su se oglasile zračne uzbune u svim ukrajinskim oblastima. Do večeri je objavljeno da su u ruskim napadima dvije osobe poginule, a sedmero ih je ranjeno.

 

  • Ukrajina broji nove žrtve ruskog raketiranja
  • U Ukrajini uzbune za zračni napad
  • Rusija rasporedila dva površinska i podvodna nosača projektila na borbenom dežurstvu u Crnome moru, tvrdi Ukrajina 
  • Rusija je na Ukrajinu ispalila više od 120 projektila
  • Ukrajinski projektil S-300 pao je u Bjelorusiju
Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Nove optužbe "Uz Srbe na meti su i Hrvati": Lavrov sasuo nove optužbe na račun Zapada i otkrio tko je najveći trenutačni neprijatelj Rusije Volodimir Zelenski Još jedna u nizu Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Pratite događaje vezane uz rat u Ukrajini: 

22:31 Britanski ministar obrane Ben Wallace danas je ponovio predanost Ujedinjenog Kraljevstva pružanju vojne potpore Ukrajini dok vodi rat s Rusijom, javlja Sky News.

"Još 2,3 milijarde funti vrijedne potpore iduće godine i time osiguravamo da imaju oružane sustave koji su im potrebni i trenutno će Ujedinjeno Kraljevstvo otići i pomoći im da ga kupe od drugih mjesta diljem svijeta", kazao je.

"Trebali bismo istaknuti i podsjetiti svijet da ono što vidimo je da Rusija krši međunarodno pravo, da je sustavno uključena u ratne zločine i silovanja i sve te stvari koje ne možete ignorirati", poručio je istaknuvši da se svi moramo suprotstaviti tome i pobrinuti se da Rusija razumije da će postojati dugoročne posljedice ako ne prestane s onim što sada rada.

22:16 Bivši zapovjednik američke vojske u Europi Ben Hodges rekao je za Politico da Ukrajina treba rakete zemlja-zemlja američke proizvodnje MGM-140 ATACMS.

ATACMS može prijeći 300 kilometara prije nego što precizno pogodi cilj - dalje od bilo kojeg američkog oružja koje je do sada isporučeno Ukrajini.

22:00 Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajina spremna istražiti ulazak projektila u bjeloruski zračni prostor.

Bjeloruske vlasti nazvale su to ukrajinskim projektilom i pozvale su ukrajinskog veleposlanika u Ministarstvu vanjskih poslova u Minsku da uloži službeni prosvjed.

21:00 Bjeloruski državni mediji objavili su video dijelova projektila koji je danas pao u blizini sela Gorbaha, okrug Ivanovski, regija Brest.

18:05 Najmanje dvije osobe su poginule, a sedam je ozlijeđeno u velikom valu ruskog bombardiranja koje je u četvrtak pogodilo 10 regija Ukrajine. Poginuli su stanovnici regije Harkiv.

Regionalni guverner Oleg Sinjehubov rekao je da je Moskva gađala kritičnu infrastrukturu u drugom po veličini gradu u Ukrajini. U međuvremenu, tri osobe su ozlijeđene u Kijevu - a jedna osoba je ozlijeđena kada je projektil pogodio internat u istočnoj regiji Donjecka.

U školu su prognanici. Prijavljeno je da je projektilima pogođena i bolnica u Hersonu, u južnoj Ukrajini, pri čemu su dvije osobe ranjene.

17:16 Ukrajinski veleposlanik pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova u Minsku kako bi primio službeni prosvjed.

"Bjeloruska strana ovaj incident smatra izuzetno ozbiljnim. Zahtijevali smo da ukrajinska strana provede temeljitu istragu, pozove odgovorne na odgovornost i poduzme opsežne mjere kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih incidenata u budućnosti", kazao je glasnogovornik bjeloruskog Ministarstva vanjskih poslova Anatolij Glaz.

Glasnogovornik ukrajinske vojske priznao je ranije da je raketa bila ukrajinska lutalica, rekavši da incident nije "ništa čudno, rezultat protuzračne obrane" i nešto što se "dogodilo više puta".

15:56 Na društvenim mrežama pojavila se snimka termobaričnog višecjevnog raketnog bacača TOS-1A. Navodi se kako je snimka nastala na području Bahmuta prije tjedan dana. Snimku možete pogledati OVDJE.

14:20 Bjelorusko ministarstvo obrane objavilo je da je ukrajinski projektil oborila bjeloruska protuzračna obrana. Incident se dogodio između 10 i 11 sati, u vrijeme kada je Rusija ispaljivala desetke raketa na Ukrajinu. BelTA je izvijestila da je projektil koji je pao u Bjelorusiji došao s ukrajinskog teritorija. Zasad nema informacija o žrtvama.

12:36 Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak će razgovarati s kineskim čelnikom Xi Jinpingom o "mnoštvu bilateralnih i regionalnih pitanja". Kremlj je priopćio da će Putin i Xi razmijeniti mišljenja o akutnim regionalnim problemima - onima koji su bliži Rusiji i onima koji su bliži Kini.

12:30 Ukrajinski projektil S-300 navodno je pao u sovjetsku saveznicu Bjelorusiju, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS. Bjeloruska novinska agencija također je spomenula navodni projektil, dodajući da nema vijesti o žrtvama. Ukrajina još nije komentirala te tvrdnje, piše Sky News. Lukašenko je odmah naredio istragu o incidentu.

11:30 Ukrajinska protuzračna obrana presrela je 15 projektila iznad Kijeva tijekom ruskih raketnih napada koji su ciljali civilnu infrastrukturu, poručili su iz ureda gradonačelnika Kijeva. Kličko je ranije potvrdio da su najmanje tri osobe ozlijeđene u napadima na Kijev.

10:40 "Ruski teroristi za posljednje dane u ovoj godini spremaju jedan od najmasovnijih raketnih napada od početka invazije. Sanjaju da će Ukrajinci dočekati Novu godinu u mraku i hladnoći. Ali ne mogu pobijediti ukrajinski narod", poručilo je ministarstvo obrane Ukrajine.

10:30 Bez električne energije ostao je Lavov. Prema riječima gradonačelnika Andrija Sadovija, 90 posto grada je bez struje te su mogući prekidi u opskrbi vodom.

10:20 Gubici struje potvrđeni su u glavnom gradu Ukrajine te je 40 posto Kijeva bez struje. Vitalij Kličko dodao je da je opskrba toplinom i vodom normalna. "40 posto potrošača u glavnom gradu ostalo je bez struje nakon raketnog napada. Radimo na ponovnoj uspostavi napajanja. Napunite svoje telefone i druge uređaje. Napravite zalihu vode", poručio je.

09:55 Projektili su lansirani s mora i iz zraka, dok je Ukrajina pogođena novim valom bombardiranja u četvrtak, priopćile su zračne snage te zemlje. 

09:45 Najmanje 15 projektila uništeno je iznad ukrajinske prijestolnice u četvrtak, potvrdio je gradonačelnik grada. Vitalij Kličko u najnovijem je izvješću rekao: "Prema preliminarnim informacijama snaga protuzračne obrane, iznad Kijeva je uništeno 15 projektila."

Tri su osobe ozlijeđene u eksplozijama, a najmanje dvije kuće oštećene su krhotinama rakete. U Odesi je javljeno da je oboren 21 projektil. 

09:25 Moskva je u srijedu objavila da njezine snage razmišljaju kako prekinuti isporuke oružja Kijevu iz inozemstva. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da vojska radi na novim planovima za prekid opskrbe ukrajinske vojske oružjem i streljivom iz inozemstva. 

"Primjećujemo da Ukrajina dobiva sve više zapadnog oružja, koje je sve bolje", rekao je Lavrov, dodajući da stoga među vojnim stručnjacima postoje pozivi da se prekinu ti opskrbni pravci. "Razmatraju se željezničke pruge, mostovi i tuneli", rekao je Lavrov.

09:20 Restrikcije struje najavljene su u regijama Odesa i Dnipropetrovsk, s ciljem smanjenja moguće štete na energetskoj infrastrukturi.

09:10 U Kijevu se jutros čulo nekoliko snažnih eksplozija, potvrdio je to i gradonačelnik Vitalij Kličko. Guverner Mikolajiva Vitalij Kim poručio je da je protuzračna obrana oborila pet projektila koji su letjeli iz smjera mora. Eksplozije su se čule i u Žitomiru i Odesi.

09:00 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na Twitteru je napisao da je Rusija jutros na Ukrajinu ispalila više od 120 projektila. "Više od 120 projektila iznad Ukrajine lansirao je zli ruski svijet kako bi uništio kritičnu infrastrukturu i masovno ubio civile", napisao je Podoljak. 

07:40 Ukrajinsko južno operativno zapovjedništvo izvijestilo je rano ujutro da je Rusija rasporedila dva površinska i podvodna nosača projektila na borbenom dežurstvu u Crnome moru. Nosači na sebi nose najmanje 20 projektila.

07:30 Trenutačno postoji "prijetnja od masovnog raketnog napada" na Ukrajinu, tvrdi guverner Žitomirske oblasti Vitalij Bunečko na Telegramu.

7:20 Zračna uzbuna oglasila se u svim ukrajinskim oblastima, uključujući i okupirani Krim. Neki mediji javljaju da su ruski projektili ušli u ukrajinski zračni prostor.

7:00 Donecku i Luhansku Narodnu Republiku (DPR, LNR), kao i regije Zaporižju i Herson, koje su se pridružile Rusiji nakon referenduma, potrebno je osloboditi, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Odgovarajući na pitanje o granicama regija na koje je mislio, Lavrov je rekao: "Svakako govorim o njihovim granicama kao dijelovima Ruske Federacije, na temelju ruskog Ustava." Istaknuo je kako je Rusija odlučna osigurati da njezina specijalna vojna operacija postigne svoje ciljeve. Ministar vanjskih poslova dodao je da četiri nove ruske regije "trebaju osloboditi prijetnje nacifikacije s kojom su se godinama suočavale".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene