Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TOS-1A

VIDEO Pakao u Bahmutu: Objavljena snimka koja pokazuje da Rusija koristi razorno oružje koje može dezintegrirati ljudska tijela

Rat u Ukrajini, ilustracija
Rat u Ukrajini, ilustracija Foto: Afp
Na društvenim mrežama pojavila se snimka termobaričnog višecjevnog raketnog bacača TOS-1A. Navodi se kako je snimka nastala na području Bahmuta prije tjedan dana.

Snimka je objavljena na Twitteru, prikazuje ruski termobarični MLRS TOS-1A koji je navodno u uporabi na području Bahmuta, gdje se vode intenzivne borbe. Nastala je prije tjedan dana.

Video prikazuje kako se oružje podiže iz tenka prije ispaljivanja nekoliko projektila. Na snimci se prati putanja projektila i eksplozija koja nastaje na tlu.

TOS-1A se koristi kod uništavanja zgrada, bunkera i terenskih utvrda. Također je učinkovit protiv lakih oklopnih vozila, a ruska vojska ga ima od 2001. godine, piše Daily Mail.

Termobarične bombe, poznate kao i aerosolne bombe, djeluju u dvije faze. Naboj prve faze distribuira aerosol sastavljen od vrlo finog materijala, od goriva na bazi ugljika do sitnih metalnih čestica.

Drugi naboj pali taj oblak, stvarajući vatrenu kuglu, ogroman udarni val i vakuum dok usisava sav okolni kisik.

Eksplozivni val može trajati znatno dulje od onog koje stvara konvencionalno oružje i sposoban je dezintegrirati ljudska tijela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRAVA I PRAVILA Čečeni žele ući u Hrvatsku. Božinović: ''Zloupotrebljavaju proceduru za azil''

Zemlje koje koriste ovo nekonvencionalno oružje riskiraju da budu osuđene za ratni zločin zbog iznimne štete koju ono nanosi ljudima.

Prije rata u Bahmutu je živjelo 70.000 ljudi. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da je tamo ostalo samo nekoliko civila nakon višemjesečnog sukoba.

Pročitajte i ovo Bačen kamen na automobil novinarske ekipe iz Prištine - 3 TENZIJE NA BALKANU Kamenom gađali novinarsku ekipu na Kosovu: Razbijen prozor automobila, dvoje ljudi ozlijeđeno

Borbe za Bahmut pogoršale su se tijekom dana blagdana nakon što su ruske oružane snage rasporedile novi val trupa i oklopnih vozila na prvim crtama, a zaredali su se i novi raketni napadi.

Pretpostavlja se da je među ruskim vojnicima veliki udio plaćena iz ozloglašene skupine Wagner.

Nekoliko ukrajinskih stručnjaka istaknulo je kako Wagner mjesecima koristi taktiku "ljudskog vala" u Bahmutu – šalju slabo obučene novake koji su često zarobljenici naprijed u gotovo samoubilačke frontalne napade.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene