Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGORČENI MJEŠTANI

FOTO/VIDEO Jedina cesta koja vodi do njihove kuće nekoliko je puta mjesečno pod morem: "Danima znamo biti izolirani"

Aktualno Galerija Cesta pod morem - 1 Cesta pod morem - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cesta pod morem - 2 Cesta pod morem - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cesta pod morem - 3 Cesta pod morem - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cesta pod morem - 4 Galerija 1/4 >>
Zamislite da vam je jedina cesta koja vodi do kuće nekoliko puta mjesečno pod morem. E, tako je stanovnicima na Pelješcu. Ovise o jednoj cesti, koja je već godinama u lošem stanju, a gradnjom stonske obilaznice dodatno je uništena. Na terenu je bila Paula Klaić Saulačić.

U mjestu Broce na Pelješcu živi pedesetak stanovnika. U ljetnim mjesecima taj broj je i pet do šest puta veći. Restorani, vinarije, apartmani - svi ovise o jednoj cesti.

"Slika govori u kakvom je stanju cesta. Jedina cesta koja vodi do mjesta Broce i Kobaš u zimskim mjesecima nebrojeno puta bude u potpunosti pod vodom", izvijestila je reporterka Paula Klaić Saulačić.

"Danima znamo biti odsječeni. Jednom ili dvaput mjesečno događaju se šiloci, odnosno juga, kada se more digne i plime budu velike. Jednostavno ova cesta bude pod morem. Tad smo mi izolirani. Cesta je inače u vrlo lošem stanju", rekao je Miho Škurla iz Broca.

Kako to izgleda kada je cesta doslovno pod morem, snimili su mještani prije nekoliko tjedana. "Vi u toj vodi ne vidite što je", rekao je Miho.

Pročitajte i ovo Tropska oluja na Filipinima - 2 Crni blagdani U poplavama na Filipinima poginulo 25 ljudi, za još 26 se traga: Meteorolozi upozoravaju - očekuju se nove kiše

Pročitajte i ovo Tomislav Pavičić, Hrvatske vode - 1 POGINULE DVIJE OSOBE Voditelj Hrvatskih voda o tragediji kod Jasenovca: "To je možda i njihova odgovornost"

"Mi nismo mogle doći do svoje kuće. Sa svojim autom preko te ceste nismo mogli prolaziti", rekla je Karla Bulica. 

"Trebalo bi je podignuti malo i da se to sredi. Ne možemo doma doći", rekao je Ante Lončarica

Zbog gradnje Stonske obilaznice cesta je dodatno uništena. Koristi se kao pristup gradilištu i teška mehanizacija ostavila je trag. Povremeno se obavljaju popravci, međutim ovo je problem koji traje više od desetljeća, kažu mještani.

"Zahtijevamo kvalitetnu rekonstrukciju da cesta bude prohodna neovisno o vremenskim prilikama, tj. neprilikama", kazao je Baldo Lapačina.

"Obratili smo se općini Ston, županijskim cestama. Oni se oglušuju non-stop", rekao je predsjednik mjesnog odbora Broce, Marko Bonačić.

S jedne strane te ceste su bazeni stonske solane, s druge prirodni kanal, a ispod morski propusti za slane bazene. Dno je muljevito i plitko. Iz Općine i Hrvatskih cesta obećavaju kako će se cesta sanirati nakon završetka radova na stonskoj obilaznici.

"Imamo ozbiljne planove sanirati tu cestu na jedan kvalitetan način i s Hrvatskim cestama i županijskom upravom za ceste koje gospodare tom cestom", rekao je načelnik općine Ston Vedran Antunica.

"Nakon završetka radova, kada ne bude potrebe za prolaskom teške mehanizacije, izvođač je u obvezi izvršiti temeljiti popravak ceste", priopćili su iz Hrvatskih cesta.

Kraj radova na stonskoj obilaznici očekuje se u veljači - a Dnevnik Nove TV provjerit će hoće li se nakon toga cesta zaista sanirati. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene