U ruskom granatiranju Kijeva poginulo je četvero ljudi, napadačke snage pojačale su stisak nad ukrajinskim glavnim gradom, a gradonačelnik je objavio 35-satni policijski sat koji počinje u 20 sati po lokalnom vremenu.

Galerija Kijev - 6 Kijev - 4 Kijev - 5 +7 Kijev - 2

Dvije velike eksplozije odjeknule su u središtu grada u utorak neposredno prije zore. Kasno u ponedjeljak, svjetleći meci bljesnuli su noćnim nebom dok su ukrajinske snage očito ciljale neprijateljsku bespilotnu letjelicu.

"Danas je težak i opasan trenutak", rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

"Glavni grad je srce Ukrajine i bit će obranjen. Nećemo odustati od Kijeva, koji je trenutno simbol i isturena operativna baza europske slobode i sigurnosti."

Reutersovi svjedoci vidjeli su visoku stambenu zgradu u plamenu nakon što je pogođena topništvom. Vatrogasci su pokušavali ugasiti vatru, a spasioci su pomagali evakuirati mobilnim ljestvama građane zarobljene unutra.

Kijev je bio pošteđen najgorih borbi otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, ali ruska vojska se polako približava gradu i granatiranje se pojačalo.

Kijev - 6 Kijev - 1 Foto: AFP

"Ono što se trenutno događa u Harkivu, u Mariupolju i drugim gradovima - bilo je razumljivo da će se prije ili kasnije dogoditi u Kijevu", rekao je lokalni stanovnik Igor Krupa.

Tenk Rusija zatražila vojnu i financijsku pomoć od Kine, objavljeno i što je među zahtjevima. Kijev ponovno pod teškim napadima

Kijev - 6 Kijev - 4 Foto: AFP

Sjedeći na tlu ispred teško oštećene zgrade, opisao je kako si je prije spavanja napravio zaklon od namještaja i metalnih utega. "To me zapravo spasilo jer su svi prozori izbijeni i krhotine su uletjele u stan, a ja sam ostao neozlijeđen. Samo nekoliko ogrebotina", rekao je.

Kijev - 6 Kijev - 6 Foto: AFP

U drugom dijelu grada stanovnici su raščišćavali svoje domove nakon što su im u granatiranju razneseni prozori, uništeni balkoni a po tlu je puno otpalih dijelova sa zgrada. Tisuće ljudi su ubijene u sukobu, a milijuni su raseljeni.

Slika nije dostupna VIDEO Žena koja je s antiratnim transparentom upala usred prijenosa uživo na ruskoj televiziji je - TV urednica: "Pretvorili smo Ruse u zombije"

Rusija, koja negira da cilja civile, svoje postupke naziva "specijalnom vojnom operacijom" za "denacifikaciju" zemlje, tvrdnju koju Ukrajina i njezini saveznici odbacuju kao izgovor za neopravdan i nezakonit napad.

Kijev - 6 Kijev - 4 Foto: AFP

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju