Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVEDEN POLICIJSKI SAT

Život pod paljbom granata: Potresne fotografije razrušenog Kijeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ruskom granatiranju Kijeva poginulo je četvero ljudi, napadačke snage pojačale su stisak nad ukrajinskim glavnim gradom, a gradonačelnik je objavio 35-satni policijski sat koji počinje u 20 sati po lokalnom vremenu.

Dvije velike eksplozije odjeknule su u središtu grada u utorak neposredno prije zore. Kasno u ponedjeljak, svjetleći meci bljesnuli su noćnim nebom dok su ukrajinske snage očito ciljale neprijateljsku bespilotnu letjelicu.

"Danas je težak i opasan trenutak", rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

"Glavni grad je srce Ukrajine i bit će obranjen. Nećemo odustati od Kijeva, koji je trenutno simbol i isturena operativna baza europske slobode i sigurnosti."

Reutersovi svjedoci vidjeli su visoku stambenu zgradu u plamenu nakon što je pogođena topništvom. Vatrogasci su pokušavali ugasiti vatru, a spasioci su pomagali evakuirati mobilnim ljestvama građane zarobljene unutra.

Kijev je bio pošteđen najgorih borbi otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, ali ruska vojska se polako približava gradu i granatiranje se pojačalo.

"Ono što se trenutno događa u Harkivu, u Mariupolju i drugim gradovima - bilo je razumljivo da će se prije ili kasnije dogoditi u Kijevu", rekao je lokalni stanovnik Igor Krupa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 19. dan invazije Rusija zatražila vojnu i financijsku pomoć od Kine, objavljeno i što je među zahtjevima. Kijev ponovno pod teškim napadima

Sjedeći na tlu ispred teško oštećene zgrade, opisao je kako si je prije spavanja napravio zaklon od namještaja i metalnih utega. "To me zapravo spasilo jer su svi prozori izbijeni i krhotine su uletjele u stan, a ja sam ostao neozlijeđen. Samo nekoliko ogrebotina", rekao je.

U drugom dijelu grada stanovnici su raščišćavali svoje domove nakon što su im u granatiranju razneseni prozori, uništeni balkoni a po tlu je puno otpalih dijelova sa zgrada. Tisuće ljudi su ubijene u sukobu, a milijuni su raseljeni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iskreno progovorila VIDEO Žena koja je s antiratnim transparentom upala usred prijenosa uživo na ruskoj televiziji je - TV urednica: "Pretvorili smo Ruse u zombije"

Rusija, koja negira da cilja civile, svoje postupke naziva "specijalnom vojnom operacijom" za "denacifikaciju" zemlje, tvrdnju koju Ukrajina i njezini saveznici odbacuju kao izgovor za neopravdan i nezakonit napad.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene