Obavijesti Video Pretražite Navigacija
19. dan invazije

Rusija zatražila vojnu i financijsku pomoć od Kine, objavljeno i što je među zahtjevima. Kijev ponovno pod teškim napadima

Pregovori Rusije i Ukrajine nastavljaju se i 19. dana invazije. Prosvjedi se održavaju diljem svijeta, a Rusija je i dalje pod vrlo oštrim sankcijama koje mogu postati samo gore. Granatiranje ukrajinskih gradova se nastavlja, a stanovnici bježe u druge države spašavajući živu glavu. Rusi opkoljavaju Kijev.

 

  • Ruske snage pritišću Kijev iz više pravaca, jedna osoba je poginula.
  • Kina je demantirala kako ih je Rusija tražila pomoć.  
  • Pregovori se nastavljaju stalnom videovezom.
  • Međunarodni monetarni fond više ne smatra nemogućim da Rusija prestane plaćati svoje dugove.
  • SAD upozorio Kinu da ne smije pomagati Rusiji.
  • Rusija zbog sankcija ne može pristupiti financijskim rezervama vrijednim 300 milijardi dolara.
  • Više od 140.000 civila evakuirano je iz zona sukoba u Ukrajini.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

00:25 CNN-ova ekipa u Kijevu posvjedočila je o nastavku napada. "Na zapadnom rubu grada ranije danas došlo je do napada na stambenu zgradu", rekao je novinar Sam Kiley. Dodao je kako je blizu njih na jugozapadnom dijelu grada pala neka vrsta projektila te da je bilo ozlijeđeno više ljudi.

"Ovo je samo još jedan dan u Kijevu... Putin je nastavio svoju kampanju protiv civilnih područja i proširio popis meta", rekao je i istaknuo da invazija nije prošla tako glatko kao što se ruski predsjednik možda nadao.

"Nisu postigli ono što je Putinu rečeno da će se lako postići za nekoliko dana, a to je zauzimanje ovog grada i obezglavljivanje njegove uprave", rekao je Kiley. "Stvari su iz dana u dan sve teže za Ruse, ali čini se da su uglavnom ukrajinski civili ti koji plaćaju cijenu."

00:05 Britansko ministarstvo obrane objavilo je u ponedjeljak na Twitteru da bi Rusija mogla planirati upotrijebiti kemijsko ili biološko oružje u "lažnom napadu" u Ukrajini ili u "insceniranom 'otkriću'" bioloških agensa ili streljiva.

Rusija nastavlja s optužbama o namjeri Ukrajine da koristi kemijsko ili biološko oružje, ali nema "nikakvih dokaza koji bi poduprli ove optužbe", napisalo je britansko ministarstvo obrane.

U tom kontekstu, Rusija bi "mogla vjerojatno planirati" operaciju koja uključuje inscenirani napad ili lažno otkrivanje biološkog ili kemijskog oružja, napisalo je ministarstvo obrane. Ova vrsta incidenta vjerojatno bi bila popraćena "opsežnim dezinformacijama", napisalo je ministarstvo, s ciljem da se oteža pripisivanje tko je zapravo odgovoran za situaciju.

23:15 Rusija je zatražila vojnu i financijsku pomoć od Kine zbog rata u Ukrajini. Među ruskim zahtjevima su i gotovi vojni obroci, javlja CNN.

Jedan od izvora sugerirao je da bi hrana mogla biti zahtjev na koji bi Kina mogla pristati jer ne spada u (smrtonosnu) pomoć na koju bi Zapad reagirao.

Još nije jasno namjerava li Kina pružiti Rusiji tu pomoć, rekli su za CNN američki dužnosnici upoznati s obavještajnim podacima. No, tijekom sastanka u Rimu glavni pomoćnik američkog predsjednika Joea Bidena upozorio je svog kineskog kolegu na "potencijalne implikacije i posljedice" za Kinu.

Sjedinjene Države rekle su saveznicima da je Rusija zatražila vojnu opremu od Kine, uključujući projektile, dronove i oklopna vozila, te da je Kina "pozitivno odgovorila" na zahtjev, piše Financial Times.

Nije jasno pruža li Kina već traženu podršku ili se jednostavno obvezala da će to učiniti, izvijestio je Financial Times.

22:32 Šef europske diplomacije osudio je u ponedjeljak u Skoplju "barbarsku agresiju" ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv naroda Ukrajine, potvrđujući da je Bruxelles sastavio četvrti val sankcija protiv Moskve.

Josep Borrell nalazi se na turneji po zemljama zapadnog Balkana kako bi potvrdio angažman Bruxellesa na europskoj perspektivi regije, u trenutku kada ruska agresija na Ukrajinu prijeti čitavom europskom kontinentu.

"Moj posjet dolazi u kontekstu barbarske Putinove agresije protiv ukrajinskog naroda", rekao je Borrell na konferenciji za novinare. "Ruske snage nastavljaju pokretati napade zračnim projektilima i topničke udare, ciljajući civile, mirne susjede".

Rekao je da je više od 2,6 milijuna Ukrajinaca pobjeglo iz zemlje. "To je najveće kretanje stanovništva od kraja Drugog svjetskog rata". "Putinov rat ne tiče se samo Ukrajine, on se tiče sigurnosti i stabilnosti cijelog europskog kontinenta. Tiče nas se svih", naglasio je.

22:31 Slovačka je odlučila protjerati tri djelatnika ruskog veleposlanstva na temelju podataka obavještajne službe te oni moraju napustiti zemlju u roku od 72 sata, objavilo je slovačko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.

"Ministarstvo vanjskih poslova... istovremeno snažno poziva veleposlanstvo Ruske Federacije da njihovi predstavnici obavljaju svoje aktivnosti u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", stoji u priopćenju.

Diplomatska formulacija o kršenju Bečke konvencije koja se navodi u priopćenju često se koristi za signaliziranje špijunskih aktivnosti. Ministarstvo nije dalo druge detalje. Diplomati trebaju napustiti zemlju u roku od 72 sata.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odmah je reagiralo rekavši da ta "neutemeljena mjera neće ostati bez odgovora". Po listu Dennik N, policija je uhitila još tri osobe koje se sumnjiči za špijunažu u korist Rusije.

Riječ je o visokom časniku pri ministarstvu obrane, članu slovačke protuobavještajne službe SIS i osobi povezanoj s portalom koji je slovačka vlada zatvorila zbog širenja dezinformacija. Glasnogovornik policije odbio je komentirati slučaj, istaknuvši da će predstavnici policije održati o tome novinsku konferenciju u utorak.

Glasnogovornik ministarstva obrane Jaroslav Nad napisao je da je "to samo početak. Vjerujem da se struktura dobro otvorila. Nastavit ćemo s time, jasno i temeljito", napisao je ministar.

22:29 Očekuje se da će se ovotjedni sastanak ministara obrane NATO-a usredotočiti na sljedeće korake saveza za jačanje svoje obrambene prisutnosti u istočnoj Europi nakon ruske invazije na Ukrajinu prema dužnosnicima NATO-a i SAD-a.

"To će staviti meso na kosti" daljnjeg odgovora NATO-a, rekao je jedan američki dužnosnik o cilju ministara.

Rasprave će se, dijelom, usredotočiti na to jesu li potrebni dodatni koraci za jačanje reakcijskih snaga NATO-a i eventualno dodavanje više vojnika u mješavinu. Međutim, još uvijek se moraju donijeti odluke o tome koje bi druge zadaće reagirale snage, rekao je dužnosnik.

Očekuje se da će se voditi rasprava o dodavanju više snaga pod zastavom NATO-a snagama za odgovor i stavljanju određenog zapovijedanja i kontrole, uključujući i one koje su osigurane od strane SAD-a, moguće pod zastavom NATO-a prema američkim i također NATO-ovim dužnosnicima.

Očekuje se i rasprava o sposobnostima protuzračne obrane na istočnom krilu i ima li ih trenutno dovoljno. To bi moglo uključivati ​​sve, od dodavanja više sposobnosti, do premještanja stvari koje su već tamo pod zastavom NATO-a.

Dužnosnici Bijele kuće također su u ranim raspravama o tome da predsjednik Joe Biden uskoro otputuje u Europu usred tekuće ruske invazije na Ukrajinu, prema više izvora upoznatih s planiranjem.

Putovanje bi uslijedilo nakon posjeta nekoliko vrhunskih pomoćnika, uključujući potpredsjednicu Kamalu Harris i državnog tajnika Antonyja Blinkena.

22:26 Ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da je projektil u raketnom napadu na Donjeck "nesumnjivo bio ruski".

"Nema smisla ni govoriti o tome", rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Leonid Matjuhin tijekom televizijskog obraćanja, optužujući Rusiju da koristi napad kao "propagandu".

Ruski mediji izvijestili su ranije da je ukrajinski projektil pogodio središte Donjecka, pri čemu je poginulo 20 ljudi, a nekoliko je ozlijeđeno, a Kijev optužuju za ratni zločin.

Donjeck je jedno od separatističkih područja pod kontrolom pobunjenika u kojem se od 2014. vode borbe protiv ukrajinskih snaga.

22:08 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se američkim političarima izravno putem videoveze u srijedu ujutro, kažu dužnosnici Washingtona.

U zajedničkom pismu koje je vidio BBC, čelnik većine u Senatu Chuck Schumer i predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi kažu da se "raduju" što će dočekati predsjednika i prenijeti "našu potporu narodu Ukrajine dok hrabro brane demokraciju".

"Kongres ostaje nepokolebljiv u našoj predanosti podršci Ukrajini dok se suočava s Putinovom okrutnom i đavolskom agresijom", dodaju.

U pismu se dalje navodi kako će razgovarati o uvođenju daljnjih zakona za "osakaćenje i izolaciju" Rusije, kao io isporuci humanitarne i sigurnosne pomoći Ukrajini.

22:06 Rusija još nije primila zahtjev da predsjednik Vladimir Putin sudjeluje u telefonskom razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, kažu u Kremlju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da nije isključen mogući susret dvojice čelnika. Zelenski je ranije pozvao na razgovore jedan na jedan s Putinom, rekavši da bi to bio jedini način da se okonča rat.

Peskov je danas također rekao da se nije razgovaralo o mogućem susretu Putina i američkog predsjednika Joea Bidena, prenose ruski mediji.

Nekoliko dana prije nego što su ruske trupe napale Ukrajinu, Bijela kuća je naznačila da bi svaki takav samit prvo zahtijevao deeskalaciju s Putinove strane.

22:01 Rusko napredovanje u Ukrajini gotovo je potpuno zaustavljeno, uglavnom zbog ukrajinskog otpora, prema riječima dužnosnika američkog ministarstva obrane koje u ponedjeljak prenosi BBC. >>Opširnije

22:00 Objavljene nove moguće sankcije Rusiji, na popisu bi mogao biti i svjetski poznati milijarder. Više pročitajte >>OVDJE.

21:12 SAD je izravno prenio Kini potencijalne negativne ishode pomoći Rusiji u ratu s Ukrajinom, rekao je visoki dužnosnik Bidenove administracije nakon što se američki savjetnik za nacionalnu sigurnost sastao sa svojim kineskim kolegom u Rimu u ponedjeljak.

"Imamo zabrinutost oko kineskog usklađivanja s Rusijom u ovom trenutku i savjetnik za nacionalnu sigurnost bio je izravan u vezi s tim zabrinutostima i potencijalnim implikacijama i posljedicama određenih akcija", rekao je.

"Izravno i privatno komuniciramo s Kinom o našoj zabrinutosti u vezi s vrstama podrške koju bi druge zemlje mogle pružiti Rusiji", rekao je dužnosnik.

21:11 Ruski zračni napad koji je u nedjelju gađao poligon Javoriv u blizini Lavova u zapadnoj Ukrajini treći je zračni napad u zapadnoj Ukrajini, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby tijekom brifinga u Pentagonu u ponedjeljak.

S posljednjim udarom, "sigurno se čini kao da Rusi proširuju svoj cilj", dodao je Kirby.

Ustanova za obuku bila je mjesto gdje su pripadnici Nacionalne garde Floride odrađivali obuku prije nego što su napustili Ukrajinu prije invazije, rekao je Kirby. Kirby je rekao da u objektu nije bilo američkih izvođača radova, civila ili vladinog osoblja.

Ova stranica nije bila jedna od ruta na kojima SAD dobivaju sigurnosnu pomoć Ukrajini, dodao je Kirby. Pentagon ne vjeruje da je ruski udar na vojni objekt za obuku bio znak da Rusija cilja na isporuku strane sigurnosne pomoći Ukrajini.

"Ne gledamo na ovaj napad kao na pokušaj da se izvrši isporuka sigurnosne pomoći Ukrajini", rekao je Kirby. "Neću govoriti o svim modalitetima kako nastavljamo iznalaziti načine da pomognemo obrani Ukrajine", dodao je Kirby. “Nastavit ćemo pružati što više sigurnosne pomoći Ukrajincima što je brže moguće i na najučinkovitiji i učinkovit način. I postoji mnogo različitih načina na koje to težimo.”

21:05 Usred vijesti koje su emitirane uživo na ruskoj televiziji, u kadar je upala žena koja se suprotstavila autoritativnom Putinovom režimu. ''Zaustavite rat! Ne vjerujte propagandi! Lažu vam!'', pisalo je na njezinom transparentu. Sniku pogledajte >>OVDJE.

20:09 Novinar Fox Newsa ozlijeđen je izvan Kijeva, izvijestio je Fox News u ponedjeljak. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zgrada u plamenu FOTOGALERIJA Potresni prizori spašavanja iz uništene stambene zgrade, dvije su osobe ubijene

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić SANJA JURIŠIĆ IZ POLJSKE Očaj i tuga na graničnom prijelazu: "Susreli smo i jednog Hrvata koji tu danima kuha za izbjeglice"

Izvještaji dolaze nakon što je Facebook stranica ukrajinske glavne tužiteljice Irine Venediktove u ponedjeljak objavila da je britanski novinar teško ranjen u Ukrajini i da se trenutno nalazi na "intenzivnoj njezi pod nadzorom liječnika".

"Ovaj čovjek nije bio u vojnom objektu, gdje, prema riječima ruskih dužnosnika, stalno gađaju. Kako nije bio u vojnom objektu, zadobio je teške ozljede", navode.

18:47 15-godišnji dječak ubijen je od "fragmenata granate" kada je školu u Chuhuivu, u blizini grada Harkova na sjeveroistoku zemlje, pogodilo, kako ukrajinski dužnosnici kažu, rusko topništvo.

U granatiranju je također oštećen niz privatnih kuća, napisalo je regionalno tužiteljstvo Harkova u objavi na Facebooku.

18:46 U raketnom udaru na prijenosni toranj na sjeveru Ukrajine poginulo je najmanje devet osoba, a još devet je ozlijeđeno, rekao je lokalni dužnosnik.

Vitalij Koval, guverner regije Rivne, rekao je da su toranj i obližnja upravna zgrada pogođeni s dva odvojena projektila u napadu koji se dogodio u selu Antipi.

"I dalje ima ljudi ispod ruševina", dodao je. Lokalni mediji izvijestili su da su zemaljski TV i radijski prijenosi isključeni u sjevernoj ukrajinskoj regiji Rivne nakon jutrošnjeg štrajka.

18:41 SAD je rekao saveznicima da je Kina signalizirala svoju spremnost pružiti vojnu pomoć Rusiji kako bi podržala njezinu invaziju na Ukrajinu, prema dužnosnicima upoznatim s američkim diplomatskim depešama o razmjeni. 

 

 

17:46 Ukrajinski premijer Denis Shmihal izjasnio se "Ukrajina je u plamenu" dok je u ponedjeljak tražio da se Rusija izbaci iz Vijeća Europe, u govoru pred Domom.

"U proteklih 18 dana svijet je konačno otvorio oči", rekao je Shmihal, misleći na ruske akcije u Ukrajini.

Nakon pljeska za Shmihala, Tiny Kox, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, rekao je da će se na sastanku sada ispitati može li se "po prvi put u modernoj povijesti" jedna država članica isključiti.

Kox je rekao da će se o posljedicama invazije ruske vojske raspravljati u nadolazećim satima iu utorak.

17:45 "Gotovo svo" rusko napredovanje u Ukrajini "i dalje je zaustavljeno", rekao je visoki dužnosnik američke obrane u ponedjeljak.

Ruske snage koje se kreću prema Kijevu, uključujući zloglasni konvoj na sjeveru, nisu značajno napredovale tijekom vikenda, rekao je dužnosnik, iako SAD vidi da Rusija pokušava "protjecati u snagama iza naprednih elemenata" koji se kreću prema sjeveru Kijeva.

Dužnosnik je rekao da su napadi na gradove Černihiv i Harkov također u zastoju, ali da je Rusija odvojila snage od 50 do 60 vozila kako bi krenula prema gradu Iziumu, vjerojatno kako bi blokirala protok ukrajinskih snaga iz zapadnog dijela zemlje.

Ukrajina nastavlja braniti Mariupolj, iako je grad i dalje izoliran, prema dužnosniku. Ruske snage također se nisu približile gradu Mikolajvu iz kojeg bi mogle krenuti prema Odesi ili sjeverno prema Kijevu, naveo je.

17:41 NEXTA piše da glavna ukrajinska tužiteljica ne isključuje mogućnost razmjene ratnih zarobljenika s Rusijom.

17:38 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na Twitteru da je razgovarao sa šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

"Važno je povećanje pritiska na Rusiju novim sankcijama. Ukrajina nastavlja napredovati prema članstvu Europske unije", naveo je.

17:28 Kako piše Kyiv Independent, Rusi su raznijeli eksploziv u nuklearnoj elektrani Zaporižje.

"Ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju priopćila je 14. ožujka da je eksploziv dignut u zrak u blizini glavnog reaktora ukrajinske elektrane pod ruskom kontrolom i da su planirane daljnje eksplozije", naveli su.

17:11 Teška ruska bombardiranja natjerala su stanovnike nekih ukrajinskih gradova da pokapaju mrtve civile u improvizirane masovne grobnice, a mnoge žrtve nisu identificirane.

"Ne možemo ih pokopati u privatne grobnice, jer su one izvan grada, a perimetar kontroliraju ruske trupe", rekao je zamjenik gradonačelnika Mariupola Serhiy Orlov za BBC.

Gotovo dva tjedna Mariupolj, strateški lučki grad, svakodnevno je udaran ruskim raketama i granatama. Tisuće stanovnika, bez hrane i vode, skrivaju se u podrumima.

U Buchi, predgrađu Kijeva koje su zauzeli Rusi, 67 tijela je zakopano u rovu, rekao je lokalni zastupnik. I opkoljeni Černihiv na sjeveru također koristi privremeno groblje, jer su borbe glavno groblje učinile nepristupačnim. Nesvečani pokopi šokiraju Ukrajince koji očekuju kršćanske obrede i koji imaju gorka sjećanja na masakre iz Drugog svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napredak vide i u SAD-u Neočekivani obrat u pregovorima? "Rusija već počinje konstruktivno razgovarati"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEKONTROLIRANI PAD Selak opleo po Banožiću i njegovoj izjavi o padu letjelice: "Pa daj čovječe, ustabili se. Da je bilo eksploziva, ne bi bilo pola krila studentskog doma"

17:09 Šef ruske Nacionalne garde rekao je da vojna ofenziva Moskve na Ukrajinu neće biti planirana, prenosi Reuters.

Bilo bi to najsnažnije priznanje do sada od strane dužnosnika Kremlja da je ruska invazija na Ukrajinu bila sporija nego što se očekivalo.

"Želio bih reći da da, ne ide sve tako brzo kako bismo željeli", rekao je Viktor Zolotov, koji je bliski saveznik - i bivši tjelohranitelj - predsjednika Vladimira Putina.

Za loš napredak Rusije okrivio je krajnje desničarske elemente koji se skrivaju među ukrajinskim stanovništvom, igrajući se na optužbu koju je Moskva više puta koristila da opravda svoju invaziju da su se neonacisti infiltrirali u Ukrajinu.

Komentare, za koje Reuters izvještava da su objavljeni na službenoj stranici ruske Nacionalne garde, BBC nije neovisno potvrdio jer stranica Kremlja trenutno ne radi.

17:09 Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, najavio je da će UN dodijeliti dodatnih 40 milijuna dolara za povećanje humanitarne pomoći Ukrajini. 

17:07 Sky News ima najnovije informacije o kretanju Rusije na terenu s maršalom zrakoplovstva Edwardom Stringerom, bivšim direktorom operacija u Ministarstvu obrane.

Zračni maršal Stringer kaže kako se čini da Rusija nije u stanju okupiti snage koje bi preuzele ono što je "očigledna nagrada" u Odesi, lučkom gradu na jugu Ukrajine.

Dodao je kako se čini da Rusija također nije u stanju okupiti snage za zauzimanje područja sjevernije gdje se nalaze ukrajinske snage.

"Nažalost, vjerojatni sljedeći potez, ako nemaju snage koje zapravo mogu zauzeti i zauzeti ove gradove, je da ih okruže, bombardiraju i izvrše pritisak kroz stanovništvo, kroz teroriziranje stanovništva, na predsjednika Zelenskog da ga prisili na pregovarati i dati Rusiji nešto za ovaj vojni avanturizam."

17:05 Očekuje se da će se ukrajinsko gospodarstvo smanjiti za 10 posto u 2022. kao rezultat ruske invazije, prognozira Međunarodni monetarni fondMeđutim, izgledi bi mogli biti puno gori ako sukob potraje dulje.

U izvješću objavljenom danas, MMF je rekao da bi se ukrajinska gospodarska proizvodnja mogla smanjiti za 25 posto do 35 posto na temelju stvarnih ratnih podataka o bruto domaćem (BDP) iz Iraka, Libanona i drugih zemalja pogođenih sukobom.

MMF je odobrio 1,4 milijarde dolara za hitno financiranje za ukrajinski jaz u vanjskom financiranju od 4,8 milijardi dolara, ali se očekuje da će te potrebe rasti.

Očekuje se da će javni dug zemlje dosegnuti 60 posto BDP-a u 2022. s oko 50 posto u 2021., navodi se u izvješću. 

16:50 Dron je snimio stravične posljedice nakon bombardiranja Mariupolja. >>Opširnije 

16:14 Konvoj od 160 automobila napustio je u ponedjeljak Mariupolj, potvrdile su gradske vlasti, dodajući da je to, kako se sada čini, prvi uspješni pokušaj organiziranja "humanitarnog koridora" kako bi se iz tog ukrajinskog grada koji je u okruženju evakuirali civili.

Civili su više od dva tjedna zatočeni u tom crnomorskom lučkom gradu koji je u okruženju ruskih snaga i u kojem su zalihe hrane pri samom kraju, objavile su ukrajinske vlasti.

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da se stanovnicima dostave namirnice i osigura siguran prolazak civila, gradsko poglavarstvo je objavilo da se lokalni prekid vatre poštuje te da je konvoj krenuo prema Zaporižji.

"Znamo da je do 13 sati grad napustilo više od 160 privatnih automobila. Konvoj je stigao do obližnjeg grada Berdjanska i nastavlja prema Zaporižiji", objavile su gradske vlasti.

"Također imamo informaciju da se prekid vatre uzduž rute humanitarnog konvoja poštuje", dodaje se u objavi.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič je ranije danas kazao da je u Mariupolju od početka ruske invazije poginulo više od 2500 stanovnika.

Arestovič tvrdi da prenosi brojke gradskih vlasti. Rusija ističe da ne cilja civile.

Agencija Reuters dodaje da nije mogla neovisno potvrditi informaciju o broju poginulih u Mariupolju.

15:29 Pregovorači su uzeli pauzu do sutra, javio je na Twitteru ukrajinski pregovorač Mihajlo Podoljak. Nakon konzultacija, pregovori se nastavljaju.

15:26 Objavljen je popis potrepština koji najviše trebaju građanima Ukrajine. Najviše im nedostaje lijekova i medicinskih sredstava te  higijenskih potrepština. Ostatak popisa čitajte OVDJE

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZASAD NEMA POTVRDE Ukrajina optužila Rusiju da je u napadima koristila fosforne bombe: "Neopisiva patnja i požari!"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nesreća u Italiji VIDEO Autobus s desecima Ukrajinaca sletio s ceste i prevrnuo se: Poginula jedna osoba, ima i ozlijeđenih

14:53 Srbija je spremna vratiti broj letova za Moskvu na razinu prije sankcija uvedenih Rusiji, nakon optužbi da profitira od obustave zračnog prometa s Rusijom i sugestije estonskog europarlamentarca da se srbijanskoj kompaniji zabrani letenje u zračnom prostoru EU jer Srbija ignorira sankcije Unije Rusiji. Više o tome OVDJE.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je to "slučajem sa zrakoplovima", ocijenivši ga kao "hajku protiv Srbije".

14:48 Ovogodišnja proljetna sjetva najteža je u povijesti ukrajinske neovisnosti i mora se učiniti sve da se obavi u što većem obimu, navodi se u priopćenju Odbora ukrajinskog parlamenta Vrhovne Rade za agrarnu i zemljišnu politiku, koje prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

14:41 Ruska vojska snažno napada Kijev, nastojeći ga okružiti i odsjeći od ostatka zemlje. Rusi napadaju iz više smjerova.

14:36 Njemačka bi trebala preispitati zabranu novih plinskih i naftnih bušotina u Sjevernom moru, kako bi smanjila ovisnost o ruskim energentima, izjavio je njemački ministar financija Christian Lindner.

Prema koalicijskom sporazumu socijaldemokrata kancelara Olafa Scholza, Zelenih i Lindnerovih Slobodnih demokrata (FDP), Njemačka neće izdavati nove dozvole za bušenje nafte i plina u Sjevernom moru.

"Moramo preispitati taj sporazum", rekao je Lindner za list Tagesspiegel i objasnio da zbog kretanja cijena na globalnom tržištu nova bušenja djeluju ekonomičnije.

14:19 Rusija je ponovo počela izvoziti pšenicu iz svojih crnomorskih luka, dok je plovidba Azovskim morem i dalje ograničena, rekli su u ponedjeljak analitičari savjetodavne tvrtke IKAR.

14:17 Civili danas bježe iz Mariupolja kroz evakuacijski koridor. Savjetnik u uredu gradonačelnika kaže da civili mogu izaći iz grada preko evakuacijskog koridora i krenuti prema Zaporožju.

Petro Andriuščenko rekao je u 13 sati po lokalnom vremenu kako imaju informaciju o prestanku paljbe na evakuacijskom koridoru  za privatni transport.

"Za sad je više od 50 automobila već prešlo Berdiansk i idu prema Zaporožju", dodao je.

14:12 U najnovijem telefonskom razgovoru, predsjednik Zelenski tražio je od Bidena dodatno pooštravanje sankcija, doznaje CNN, kako bi se isključilo Rusiju iz međunarodne trgovine. 

13:50 Iz Kremlja stiže jeziva poruka - objavili su da planiraju zauzeti najveće ukrajinske gradove. Također navode kako Rusija nije tražila vojnu pomoć od Kine i da imaju dovoljnu vojnu moć da na vrijeme i u potpunosti ispuni sve svoje ciljeve u Ukrajini.

 Rekao je to u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Ministarstvo obrane Ruske Federacije, istovremeno osiguravajući maksimalnu sigurnost civilnog stanovništva, ne isključuje mogućnost da preuzme kontrolu nad većim naseljenim središtima", rekao je Peskov. Kazao je i da su ruske snage već opkolile neke od najvećih ukrajinskih gradova. "Rusija posjeduje vlastiti neovisni potencijal za nastavak operacije. Kao što smo rekli, ona (operacija) ide prema planu i bit će dovršena na vrijeme i u cijelosti", rekao je glasnogovornik Kremlja.

Putinov glasnogovornik Peskov je također rekao da su američki i EU dužnosnici "gurali Rusiju prema napadu na velike gradove u Ukrajini s ciljem da odgovornost za smrt civila prebace na Rusiju", javlja BBC.

13:05 "Ovim putem izazivam Vladimira Putina na borbu jedan na jedan. Ulog je Ukrajina", napisao je u statusu na Twitteru Elon Musk, pola na engleskom, pola na ruskoj ćirilici.Više o tome OVDJE.

13:00 CNN piše kako u Rumunjskoj opada broj izbjeglica iz Ukrajine. U usporedbi s prošlim tjednom broj se smanjio za 50 posto. 

Broj dolazaka smanjio se s 30.000 u jednom danu prošli tjedan na 14.000 u nedjelju. 

12:59 U napadu u središtu Donjecka više ljudi je poginulo, a ima i ozlijeđenih. Donjeck je pod kontrolom ruskih separatista. Još se ne zna koja strana je ispalila raketu.

12:55 Izraleski ministar vanjskih poslova Yair Lapid rekao je u ponedjeljak kako Rusija neće preko Izraela zaobilaziti zapadne sankcije.

12:30 U raketnom napadu pogođena je ustanova za osobe s intelektualnim poteškoćama u blizini Kijeva, objavile su lokalne vlasti.

12:24 Jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je da se ruska "posebna vojna operacija" u Ukrajini ne provodi željenom brzinom, što je najsnažnije javno priznanje Moskve da stvari ipak ne idu po planu.

Šef Nacionalne garde Viktor Zolotov, govoreći u nedjelju na crkvenom obredu kojeg je predvodio pravoslavni patrijarh Kiril, za sporiji napredak od očekivanog okrivio je, kako je rekao, ekstremno desničarske ukrajinske snage koje se kriju iza civila.

To je optužba koju su dužnosnici u Rusiji više puta iznosili.

No Zolotovljeva tvrdnja u suprotnosti je s ocjenom ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua koji je Putinu u petak rekao da "sve ide po planu".

"Želio bih reći da ne ide sve tako brzo kako bismo željeli", rekao je Zolotov, nekoć zadužen za Putinovu osobnu sigurnost, objavljeno je na web stranici Nacionalne garde.

"Ali idemo prema našem cilju, korak po korak i pobjeda će biti naša, a ova ikona će zaštititi rusku vojsku i ubrzati našu pobjedu", dodao je.

12:15 Sky News piše kako su Rusi još jednom oštetili električne vodove prema Černobilu.

11:59 Počeli su pregovori između ukrajinske i ruske strane, objavio je na Twitteru ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak.

"Obje strane aktivno iznose svoja stajališta. Komunikacija se održava, iako vrlo teško", napisao je uz fotografiju pregovora putem videoveze, a naglasio je i razliku između političkih sustava u dvije zemlje.  

 11:45 U tijeku je istraga o padu letjelice koja se srušila prije nekoliko dana usred Zagreba, kazao je predsjednik Republike Zoran Milanović na konferenciji za medije na Pantovčaku nakon što se sastao s vojnim i obavještajnim vrhom. Nikakve detalje nije želio iznositi pa tako ni onaj je li na letjelici bila bomba ili nije. Više o tome OVDJE.

11:40 Savjetnik Zelenskog objavio je danas kako je samo u Marioulju dosad poginulo više od 2500 ljudi.

"Naša vojska je jučer onemogućila novi pokušaj proboja u grad. Uzeli su i neke ratne zarobljnike. Ali zbog ovog Rusi brišu grad. Više od 2500 ljudi je ubijeno do sad. To je katastrofa na koju svijet nije na odgovarajući način reagirao", dodao je.

Pročitajte i ovo Suzana Knežević dolazak novih poteškoća Stručnjakinja otkriva koliko je Hrvatska dosad poslovala s Ukrajinom, a koliko s Rusijom

Pročitajte i ovo Ivica Mandić ANALIZA IVICE MANDIĆA Vojni analitičar o ruskim prijetnjama kemijskim oružjem i procjeni koliko Rusi još mogu izdržati: "Imaju stravične gubitke"

CNN koji prenosi njegovu izjave piše kako nisu u mogućnosti provjeriti informacije.

11:15 Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je potres na globalnim tržištima energije, a čelnik najvećeg američkog proizvođača plina EQT Toby Rice tvrdi da američki proizvođači mogu "lako" zamijeniti ruski plin, uz podršku Washingtona.

''Možemo i želimo pojačati svoj angažman”, rekao je Rice za BBC. SAD po njegovim riječima ima potencijala učetverostručiti proizvodnju plina do 2030. godine.

10:45 Devedesetero djece je ubijeno, a više od 100 ranjeno u Ukrajini od ruske invazije 24. veljače, priopćio je u ponedjeljak ured ukrajinskog glavnog tužitelja.

"Najviše žrtava je u Kijevu, Harkovu, Donjecku, Černigovu, Sumi, Hersonu, Mikolajevu i Žitomiru", navodi se u priopćenju.

10:38 Najmanje je jedna osoba poginula u ponedjeljak u napadu na stambenu zgradu u Kijevu, a 12 je ranjenih, objavile su ukrajinske vlasti izmijenjeni broj žrtava u prijestolnici koju ruske postrojbe sve jače stežu i vode se borbe na prilazima gradu prije početka novog kruga rusko-ukrajinskih pregovora.

10:15 Rusko ministarstvo financija priopćilo je u ponedjeljak da je odobrilo privremenu proceduru otplate duga u stranoj valuti, upozorivši da će biti vraćen u rubljima ako sankcije bankama onemoguće plaćanje u valuti u kojoj je izdan.

9:55 Član ukrajinske delegacije Mihailo Podoljak objavio je na Twitteru uoči četvrte runde pregovora da će se razgovarati o miru, prekidu vatre, trenutnom povlačenju trupa i sigurnosnim jamstvima.

''Teška rasprava. Iako Rusija shvaća besmisao svojih agresivnih akcija, još uvijek je u zabludi da je 19 dana nasilja nad mirnim gradovima prava strategija'', rekao je.

9:30 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je zapadne zemlje da opskrbe Ukrajinu oružjem i uvedu još sankcija Rusiji kako bi spriječili uvlačenje drugih zemalja u širi sukob.

''Onima u inozemstvu koji se boje biti 'uvučeni u Treći svjetski rat' poručuje da Ukrajina uspješno uzvraća udarac. Trebamo vas da nam pomognete u borbi. Osigurajte nam svo potrebno oružje'', napisao je Kuleba na Twitteru.

9:25 Ukrajina će pokušati evakuirati zarobljene civile iz opkoljenih gradova organiziranjem "deset humanitarnih koridora" u ponedjeljak, uključivo iz mjesta blizu Kijeva i istočne regije Luhansk, rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk.

"Mi ćemo još jednom pokušati deblokirati kretanje humanitarnog konvoja s hranom i lijekovima za (lučki grad Mariupolj) od Berdjanska (u jugoistočnoj Ukrajini)", rekla je u video poruci Vereščuk.

9:19 Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je u ponedjeljak kao "dezinformaciju" izjave američkih dužnosnika da se Moskva obratila Pekingu za pomoć u vojnoj opremi kako bi nastavila invaziju na Ukrajinu.

8:45 Trudnica, čija je slika nakon ruskog bombardiranja rodilišta obišla svijet, preminula je, javlja AP. Preminula je i njezina beba.

AP je prije nekoliko dana snimio kako ju spasioci nose na nosilima kroz ruševine dok ona drži krvavi trudnički trbuh.

8:29 Ukrajinski mediji objavili su snimku zračne luke Antonov obavijene gustim dimom nakon ruskog napada.

7:55 Zračna luka Antonov na sjeveru Kijeva pogođena je ruskim granatiranjem, kažu vlasti u glavnog grada. Antonov, poznat kao Hostomel, najvažnija je ukrajinska međunarodna teretna zračna luka, kao i ključna vojna zračna baza.

7:40 Američka ambasada u Ukrajini apelirala je na svoje građane da odmah napuste tu zemlju.

7:29 Ukrajinske vlasti objavile su na Telegramu da je u raketiranju stambene zgrade u Kijevu najmanje dvoje ubijenih. ''Pronađena su tijela dviju osoba, troje je hospitaliziranih, a devetero ljudi pomoć je pružena na mjestu'', objavili su.

7:19 Objavljena je snimka žestokog raketiranja Mariupolja, javlja BCC i tvrdi da je snimka autentična. Snimka je nastala u nedjelju nakon cjelodnevnog intenzivnog granatiranja.

7:05 Ukrajinsko i rusko izaslanstvo ponovno će započeti pregovore putem videokonferencije u 10:30 po kijevskom vremenu (9:30 CET, op.a.), javljaju ukrajinski mediji pozivajući se na savjetnika Ministarstva unutarnjih poslova Antona Gerashchenka.

6:55 Noćas u 2:40 po lokalnom vremenu napadnuto je selo Stavišče u Žitomiru, objavila je ukrajinska Služba za hitne intervencije. Pogođena je administrativna zgrada pri čemu je četvero ljudi ozlijeđeno, a u napadu je oštećeno sedam objekata. U tijeku je pretraga ruševina.

Pročitajte i ovo Zagrebački vatrogasci iskazali potporu Ukrajini SVJETLOSNA AKCIJA VATROGASACA Tomašević o padu letjelice: "Očekujem odgovore NATO-a i kako je ovo bilo moguće"

6:49 Stambena zgrada s devet katova u Kijevu navodno je zapaljena u raketiranju u ponedjeljak rano ujutro. Ukrajinski Kyiv Independent izvještava da je deveterokatnica u gradu trenutno u plamenu, a vatrogasci rade na gašenju požara.

Ukrajinska služba za hitne slučajeve objavila je da su oko 5 sati zaprimili dojavu o požaru u oblasti Obolon u Kijevu. 

6:40 Čelnik ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov, saveznik predsjednika Vladimira Putina, rekao je u ponedjeljak da je u Ukrajini s ruskim vojnicima koji vode ofenzivu u toj zemlji. Objavio je na Telegramu video u kojemu je prikazan u maskirnoj odori dok proučava vojne planove s vojnicima.

Poslije je u poruci objavio da je video nastao u Hostomelju, aerodromu blizu Kijeva, ukrajinskog glavnog grada, koji su ruske snage zauzele u prvim danima ofenzive."Neki dan smo bili na 20 km od vas, kijevskih nacista, a sad smo još bliže", napisao je Kadirov, pozivajući ukrajinske snage da se predaju "ili će biti gotove".

06:03 Sjedinjene Države i njihovi saveznici u istočnoj Europi gnjevni su zbog sve snažnijih napada Rusije na Ukrajinu, osobito nakon što je u raketnome napadu nedaleko od poljske granice poginulo više desetaka ljudi. Ukrajinska strana je priopćila da je u napadu na vojni poligon u Javorivu, blizu grada Lavova, poginulo najmanje 35 ljudi, a ozlijeđeno ih je 134. Moskva procjenjuje da je broj poginulih oko 180.

"U napadu je ubijeno oko 180 stranih plaćenika i uništena veća količina stranog oružja", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva Igor Konašenkov. Ukrajina nije spomenula strane žrtve.

06:02 Ukrajina je potvrdila da će se danas održati sljedeći krug pregovora s Rusijom. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je potvrdio da će se razgovori s Rusijom održati putem videoveze.

6:01 Rusija je od Kine zatražila vojnu opremu nakon svoje invazije na Ukrajinu 24. veljače, izvijestili su u nedjelju Financial Times i Washington Post, pozivajući se na američke dužnosnike.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan bit će u ponedjeljak u Rimu kako bi se sastao s najvišim kineskim diplomatom Yangom Jiechijem, priopćila je ranije Bijela kuća.

Kako je protekao 18. dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene