Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najbolji čovjekov prijatelj mogao bi postati i vrlo učinkovit dijagnostičar raka pluća. Testiranja u Njemačkoj pokazala su da psi mogu otkriti bolest preko samo jednog daha oboljele osobe.


Beni već tjednima vježba na posebnom zadatku. Njuhom pokušava razlučiti koji uzorci dolaze od osoba oboljelih od raka pluća. 'Kada osjete miris raka, psi legnu. Istrenirani su uz pomoć pozitivne stimulacije. Uzoraka je puno, više od 200. Psi moraju razdvojiti one s rakom od onih bez', kaže Uwe Friedrich, trener pasa.

Vezani članci David Sassoli Umro predsjednik Europskog parlamenta, Plenković izrazio sućut: ''David je bio veliki prijatelj Hrvatske'' Ogromne doge Preslatke doge i ne znaju koliko su ogromne, pa mogu biti opasne kad se požele maziti

Njuškica pasa vrlo je uspješna u potrazi. Boni rak pluća otkriva na temelju samo jednog daha. Treninzi u njemačkom Löffingenu ohrabruju liječnike. Ova vrsta karcinoma vodeći je uzrok smrti i muškaraca i žena.

'Elektronički nosovi iznimno su osjetljivi na utjecaje kao što su dijete, vrsta pića, cigarete. Psima to ne smeta. Bez obzira na sporedne mirise, psi lako otkrivaju ima li osoba rak', kaže kirurginja Enole Boedeker.

'Napravili smo studiju o psima koji su uvježbani za otkrivanje raka pluća preko daha. Nakon više testova, utvrdili smo da psi doista mogu otkriti rak pluća preko daha s točnošću od 72 posto', dodala je Enole. Rak debelog crijeva ili mjehura, psi otkrivaju njuhom s točnošću i do 90 posto. Istraživanja i treninzi tako bi kućne ljubimce mogli pretvoriti u sastavne dijelove liječničkih ekipa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju