Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbolji prijatelji

Psi njuhom otkrivaju karcinom još u nastanku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najbolji čovjekov prijatelj mogao bi postati i vrlo učinkovit dijagnostičar raka pluća. Testiranja u Njemačkoj pokazala su da psi mogu otkriti bolest preko samo jednog daha oboljele osobe.

Beni već tjednima vježba na posebnom zadatku. Njuhom pokušava razlučiti koji uzorci dolaze od osoba oboljelih od raka pluća. 'Kada osjete miris raka, psi legnu. Istrenirani su uz pomoć pozitivne stimulacije. Uzoraka je puno, više od 200. Psi moraju razdvojiti one s rakom od onih bez', kaže Uwe Friedrich, trener pasa.

Pročitajte i ovo Ilustracija U roku od tri dana Misteriozni virus masovno ubija psiće: Simptomi slični poznatoj bolesti, veterinari zbunjeni Slika nije dostupna Znantvenici objavili 'Analizom daha mogu se otkriti tumori'

Njuškica pasa vrlo je uspješna u potrazi. Boni rak pluća otkriva na temelju samo jednog daha. Treninzi u njemačkom Löffingenu ohrabruju liječnike. Ova vrsta karcinoma vodeći je uzrok smrti i muškaraca i žena.

'Elektronički nosovi iznimno su osjetljivi na utjecaje kao što su dijete, vrsta pića, cigarete. Psima to ne smeta. Bez obzira na sporedne mirise, psi lako otkrivaju ima li osoba rak', kaže kirurginja Enole Boedeker.

'Napravili smo studiju o psima koji su uvježbani za otkrivanje raka pluća preko daha. Nakon više testova, utvrdili smo da psi doista mogu otkriti rak pluća preko daha s točnošću od 72 posto', dodala je Enole. Rak debelog crijeva ili mjehura, psi otkrivaju njuhom s točnošću i do 90 posto. Istraživanja i treninzi tako bi kućne ljubimce mogli pretvoriti u sastavne dijelove liječničkih ekipa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene