Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski znanstvenici najavili su korištenje sprava za testiranje daha pacijenta iz kojeg se dolazi do dijagnoze najčešćih oblika raka pluća, dojki, crijeva i prostate.


Izraelski su znanstvenici u srijedu izvijestili kako bi se uskoro mogla početi koristiti sprava koju su popularno nazvali ‘elektronički nos’, a riječ je o jednostavnom načinu testiranja daha pacijenta iz kojega bi se moglo zaključiti ima li neke od najčešćih oblika raka: pluća, dojki, crijeva i prostate.

Vezani članci Koronavirus u Izraelu Izrael ukida karantenu za djecu koja su bila u kontaktu sa zaraženima. Kućni testovi postaju besplatni Borba protiv raka Rak je u Hrvatskoj dobio novog protivnika, bore se i u Saboru: "Ovo je putokaz nama koji smo zdravi. Jednog dana možda ne budemo"

Senzor ugrađen u aparat mogao bi razlikovati 'zdrav' i 'maligni' dah, a uspio bi razlikovati i četiri različite vrste tumora. Unatoč tomu što je potrebno još raditi na njegovu razvoju, dosadašnji uspješni rezultati što su ih proveli izraelski znanstvenici pokazali su da bi se uskoro mogao dovršiti jeftini prenosivi uređaj, jednostavan za uporabu, kojim bi se omogućilo rano dijagnosticiranje tumora.

Abraham Kuten s Izraelskog instituta za tehnologiju smatra da bi, ukoliko se uspiju potvrditi njihovi prvi dobri rezultati, ovo moglo postati jednostavno sredstvo za rano dijagnosticiranje raka. Kuten i kolege istraživanje su proveli na 177 osoba, među kojima je bilo zdravih, ali i onih s nekom vrstom tumora.

Njihov je aparat uspio otkriti različite supstance koje se emitiraju s površine kancerogenih stanica u nastanku. Primjerice, senzor s ugrađenim zlatnim nanočesticama u stanju je, preko daha pacijenta, otkriti tumor pluća. Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu British Journal of Cancer. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju