Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nasilje na Krimu eskaliralo je danas prilikom obilježavanja rođendana ukrajinskog nacionalnog heroja Tarasa Ševčenka.


Na skupu u Sevastopolju proruski prosvjednici bičevima su napali proukrajinske aktiviste. BBC-jev reporter javlja kako su prizori na ulicama ovog krimskog grada bili doista ružni te da je sukob izbio kada su aktivisti pokušali osigurati skup od 200-tinjak ljudi koji su obilježavali 200. godišnjicu rođenja ukrajinskog pjesnika i nacionalnog heroja Tarasa Ševčenka.

Vezani članci Policija u Engleskoj, ilustracija U trgovačkom centru u Engleskoj pred očima djece napadnuti policajci: ''Imao je oštricu i počeo mahati po vratu, glavi, leđima i rukama'' Ukrajinska vojska G7 osuđuje gomilanje ruske vojske na granici s Ukrajinom: Zaustavite provokacije i smirite napetosti

Sudionici skupa pokušali su pobjeći čim je izbilo nasilje, no proruski prosvjednici na njih su počeli bacati razne predmete.

'To je naša zemlja'

Ukrajina neće ustupiti ni pedlja zemlje Rusiji čije su vojne snage krajem veljače okupirale ukrajinski poluotok Krim, rekao je u nedjelju ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

'To je naša zemlja i ne ustupamo ni jednog njezina pedlja. Želim da Rusija i njezin predsjednik to znaju', rekao je Jacenjuk tijekom okupljanja organiziranog u povodu obilježavanja 200. godišnjice rođenja ukrajinskoga pjesnika Tarasa Ševčenka, simbola ukrajinske neovisnosti.

'Učinit ćemo sve kako bismo riješili krizu na Krimu političkim i diplomatskim putem', rekao je. Jacenjuk smatra da će SAD i Velika Britanija učiniti sve što mogu da bi se neovisnost Ukrajine očuvala. 'U ovom smo trenutku pred jednim od najvećih izazova u povijesti neovisne Ukrajine', istaknuo je.

Četnici na Krimu: Ovdje smo u mirovnoj misiji, prenosimo iskustvo s Kosova

Privremeni predsjednik zemlje Oleksander Turčinov rekao je kako je čuvena rečenica Tarasa Ševčenka 'Borite se i pobijedit ćete' postala slogan novih ukrajinskih vlasti.

Ispred Ševčenkovljeve statue okupilo se više tisuća Kijevljana. Intonirana je državna himna, a potom je minutom šutnje odana počast desecima prosvjednika ubijenih u središtu Kijeva za vrijeme prosvjeda protiv proruski orijentiranog predsjednika Viktora Janukoviča koji je smijenjen nakon krvoprolića na glavnome kijevskom trgu. (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook