Povjesničari koji su na sjeveroistoku Poljske pronašli bunker iz Drugog svjetskog rata nadaju se kako će u njemu pronaći izgubljenu Jantarnu sobu.


Nacionalno blago Rusije je nestalo u Drugom svjetskom ratu, prema tvrdnjama poljskih povjesničara, moglo bi se nalaziti u pronađenom bunkeru za kojeg se netko izuzetno potrudio da ga sakrije.

Vezani članci Blago, arhiva (Foto: AFP) Nevjerojatno otkriće na dubini od 500 metara: Pronašli potopljeni ruski brod sa zlatom vrijednim 100 milijardi funti Slika nije dostupna Traže se lovci na blago s potopljene španjolske galije vrijedno više milijardi dolari

Jantarna soba iz 18. stoljeća optočena jantarnim zidovima i zlatnim lišćem, bila je smještena u Katarininoj palači, koja se nalazi nedaleko od St. Petersbourga, a koja je služila kao ljetnikovac ruskim carevima. Tamo se nalazila sve do 1941. godine kada je opustošena od strane nacističke vojske. Vrijednost sobe je procijenjena na 250 milijuna funti.

Testiranjima koja su započeta u rujnu u kojima je korišten radar koji omogućuje pogled pod zemlju, u šumi u blizini poljskog sela Mamerki pronađena je mala soba unutar velikog bunkera koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata služio kao ratni stožer njemačke vojske.

Bunker se nalazi oko 100 kilometara udaljen od ruske kalingradske regije koja se nalazila pod upravom njemačke pokrajine Koenigsberg za vrijeme rata. Pretpostavlja se da bi ovaj bunker mogao biti mjesto na koje su nacisti donijeli Jantarnu sobu 1941. godine.

Voditelj mamerkijskog povijesnog muzeja, Bartlomiej Plebanczyk, kazao je kako su 'gotovo sigurni' da betonski bunker krije rusko blago. Kako je kazao, već je obavijestio lokalne poljske vlasti u gradu Węgorzewo, pred kojima je odluka što učiniti s ovim nalazom.

Dogradonačelnik grada Wegorzewa, Andrzej Lachowicz, kazao je kako će narediti detaljnu istragu bunkera. 'Ako se u njemu ne nalazi Jantarna soba, sigurno bunker sadržava nekakvo drugo blago', rekao je Lachowicz.

Jantarna soba je bila iznimno skupocjena prostorija smještena u Katarininoj palači, a bila je dar kralja Pruske ruskom caru Petru Velikom 1716. godine. Iako su Rusi pokušali prikriti pravu vrijednost ove sobe, nalijepivši tapete preko zidova optočenih zlatom, nisu uspjeli. Nijemci su znali što se krije iza tapeta.

Svoj su plijen vlakom odvezli do dvorca Koenigsberg u tadašnjoj istočnoj Prusiji, nedaleko od današnjeg Kiljingrada. Iako su smatrali da su ga dobro sakrili, sav plijen je 1945. godine nestao prilikom zračnih napada na grad, piše News.com.

Voditelj mamerkijskog povijesnog muzeja, Bartlomiej Plebanczyk, napominje kako postoje iskazi stanovnika okolnih mjesta koji su tada tvrdili da su vidjeli kako njemački kamioni prevoze teške predmete u bunker.

U iskazima stoji i kako je 1960. na tom području oko bunkera viđen visoki nacistički dužnosnik Erich Koch, nakon što je pušten iz zatvora gdje je služio kaznu za zločine počinjene u ratu.