Trogir: slike stare 500 godina (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Trogir: slike stare 500 godina (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Konzervatorski odjel u Trogiru ušao je u kuću prije pola godine, a nakon prvog uklanjanja stropne žbuke i sami su ostali zatečeni.


Bolju budućnost jedan je Mađar odlučio graditi i kupnjom kuće u Trogiru. I to ne bilo kakve već stare palače koju mora obnoviti uz nadzor konzervatora. Vlasnik kuće držao se propisa: pozvao je stručnjake, započeo proces obnove, a onda je otkriveno nevjerojatno blago - slike stare petsto godina.

Mađar koji je kupio gotičko-renesansnu palaču u središtu povijesnog Trogira znao je da ga čeka konzervatorski pregled objekta, ali nije ni slutio da je uz kuću dobio slike stare više od 500 godina.

"Restauratori su nas zvali i svi smo došli oduševljeni", rekla je restauratorica Zrinka Bočina. Arhitekt Ivo Vojnović ustvrdio je kako su ovakvi oslikani stropovi vrlo rijetki, a Anita Brakus Kedžo, povjesničarka umjetnosti, kazala je da su pronašli drvenu stropnu konstrukciju s oslicima na sebi.

Konzervatorski odjel u Trogiru ušao je u kuću prije pola godine, a nakon prvog uklanjanja stropne žbuke i sami su ostali zatečeni. "Kao Kinder jaje. Znali smo da ćemo nešto zateći kada budemo skidali, ali nismo točno znali što", rekla je Brakus Kedžo.

Među gredama pronađeni su i neki uporabni predmeti. Stručnjaci će demontirati oslikano drvo i odnijeti ga u radionicu. Restauracija će trajati do godinu dana, a kuća se nastavlja renovirati. Obnovljene slike vratit će se na isto mjesto u kući. Vlasnik će kuću koristiti za sebe i obitelj, bez turizma.

No, u slučaju da se odluči prodati kuću, kojoj je cijena uz ove slike bez sumnje narasla, vlasnik će morati Hrvatskoj podmiriti troškove restauracije umjetnina.