Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prodi: Okončat ćemo nasilje u Napulju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski premijer Romano Prodi sazvao je hitan sastanak u Napulju na kojem s lokalnim čelnicima treba donijeti hitnu strategiju borbe protiv mafijaškog rata u kojem je u deset dana ubijeno 12 osoba što je potaknulo pozive za raspoređivanjem vojske u gradu.

"Dat ću vrlo precizne sugestije", za rješavanje problema nasilja u gradu, rekao je Prodi uoči početka sastanka, prenosi agencija dpa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika akcija policije I gradonačelnik među 37 uhićenih talijanskih mafijaša Slika nije dostupna Financijska policija u akciji Italija: Mafiji oduzeta imovina vrijedna 800 milijuna eura

Nekoliko sati prije Prodijeva dolaska u Napulj, 34-godišnji muškarac izboden je nožem pred crkvom u središtu grada, javlja agencija Reuters.

"Očekujem od vlade konkretnu pomoć za Napulj. Vrlo je važno što je Romano Prodi danas došao i što će ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato stići sutra", kazala je novinarima prije početka sastanka napuljska gradonačelnica Rosa Russo Iervolino.

Nasilje nije novost u Napulju, ali 12 ubojstava od 22. listopada u
gradu i okolici, s crnim utorkom kada su ubijene tri osobe, previše su čak i za taj grad s juga Italije u kojem djeluje mafija zvana Camorra.

Talijanska vlada odbacila je sve glasnije pozive za raspoređivanjem vojske u gradu a Prodi se već izjasnio za dugoročno rješavanje problema nerazvijenosti cijelog juga Italije.

Početkom tjedna ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je slanje tisuću policajaca koji će "kontrolirati teritorij ulicu po ulicu" i pojačati već postojeći kontingent od 13.500 pripadnika snaga reda u Napulju i okolici.

Policija drži da je val nasilja rezultat sukoba mafijaških klanova oko podjele plijena što ga mafijaške obitelji realiziraju unosnom trgovinom droge, iznuđivanjem (reketom) i zaradom iz sektora građevinarstva kojim su ovladale, podsjeća agencija France presse.

U sličnom valu nasilja prije godinu dana bilo je ubijeno 100 osoba, među njima i nedužni prolaznici.

Prodi treba nakon sastanka s lokalnim čelnicima održati konferenciju za novinare.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene