Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlostavljanje u Srbiji

Mučna svjedočanstva: Ako se žale na bol, vežu ih, ne daju im anesteziju - "Rodila sam mrtvorođenče. Sama, bez ikoga u blizini"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Srbiji je nasilje nad rodiljama i ginekološkim pacijenticama i dalje uobičajeno, tvrde stručnjaci, kao i drugdje na Balkanu, da zbog patrijarhalnih vrijednosti i slabog pravnog sustava medicinsko nasilje nad ženama često prođe ispod radara.

Biljana Čičić-Stanić iz Srbije i danas se naježi kad se sjeti boli, nasilja i poniženja koje je pretrpjela na porodu svoga sina, a takvo je iskustvo, tvrde mnoge žene, u bolnicama diljem Srbije uobičajeno.

Čičić-Stanić ispripovijedala je kako su je vezali za krevet, a medicinske sestre laktovima su joj pritiskale trbuh. Liječnici i medicinske sestre vrijeđali su je i vikali na nju, a cijeli je postupak bio "jako nasilan", rekla je Čičić-Stanić za AFP.

"Stave vas u krevet i traže da nepomično ležite, dok vam netko nasilu otvara grlić maternice, probija membranu i ušutkava vas", dodala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šetala se s muškarcem Strava na planini: Ženu pronašli mrtvu nakon što ju je progonio medvjed

Priča je poznata mnogima u Srbiji, gdje je nasilje nad rodiljama i ginekološkim pacijenticama i dalje uobičajeno, tvrde stručnjaci. Kao i drugdje na Balkanu, zbog patrijarhalnih vrijednosti i slabog pravnog sustava medicinsko nasilje nad ženama često prođe ispod radara.

"Ovdje je i dalje raširena ideja da niste dovoljno dobra majka ni dobra žena ako se žalite na bilo koji aspekt majčinstva", rekla je Jelena Riznić, aktivistica srpskog kolektiva Ženska solidarnost.

Pitanje je dospjelo u fokus javnosti nakon što je Romkinja Marica Mihajlović optužila svog ginekologa da joj je "skakao po trbuhu" i vrijeđao je po rasnoj osnovi tijekom poroda početkom ove godine. Njezino novorođenče kasnije je umrlo, a Mihajlović je lokalnim medijima rekla da je u nalazu obdukcije navedeno da je smrt uzrokovana "nasilnim porodom".

Priča je izazvala bujicu bijesa na internetu i prosvjede na ulicama, dok su žene dijelile svoja slična iskustva.

Srbijanska ministrica zdravstva Danica Grujičić uglavnom je odbacila te navode rekavši da "svatko ima različitu toleranciju na bol".

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas Stravična nesreća kod Bjelovara: Muškarac (30) traktorom pregazio dijete

'Ne histeriziraj'

Žene u Srbiji redovito su izložene raznim oblicima nasilja u rodilištima i bolnicama, pokazalo je istraživanje koje su prije dvije godine proveli vodeći odvjetnici, uključujući pritiskanje trbuha tijekom poroda i druge invazivne procedure bez pristanka. Žene svjedoče da ih je medicinsko osoblje vrijeđalo i obezvrjeđivalo i da se na njih galami, čak i na glavnoj Klinici za porodništvo i ginekologiju u Beogradu.

"U mnogim slučajevima zdravstveni radnici provode postupke protiv volje pacijenata", stoji u izvješću istraživanja.

"Pacijentice su vezane pojasovima u slučaju da se žale na bolove, a nakon poroda šije ih se bez anestezije", dodaje se.

Istraživanje je također istaknulo tretman pacijentica sa spontanim pobačajima. "Ostavljene su same, bez liječničkog nadzora i prisiljene na zahvat" pred ženama koje rađaju ili su upravo rodile, upozorava se u izvješću.

Biljani Branković (37) u ta svjedočanstva nije teško povjerovati. Ona je 2021. godine otišla u beogradsku kliniku kako bi prekinula trudnoću nakon što je nalazom utvrđeno da plod ima ozbiljne urođene mane. Ispričala je kako ju je medicinsko osoblje prije zahvata uglavnom ignoriralo i gledalo popularni reality show na televiziji, a onda joj dobacilo neka "prestane histerizirati" kad je zvala upomoć jer se počela porađati.

"Nakon deset minuta rodila sam mrtvorođenče. Sama, bez ikoga u blizini, bez medicinske sestre, bez liječnika", rekla je.

Kasnije joj je uklonjena posteljica i izvršen postupak struganja nakon pobačaja, bez anestezije, za koji Branković kaže da ju je ostavio neplodnom, prema mišljenju troje liječnika.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović i Zoran Milanović Rezultati ankete Vjerujete li da će ustavni suci donijeti ispravnu odluku? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Pročitajte i ovo Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 1 Nije bio rado viđen gost Incident na prosvjedu, Zagrepčani potjerali bivšeg čelnika oporbe: "Imat ćeš svoju presicu, ajde makni se"

"Bojim se otići u bolnicu"

Ginekolog koji je pristao razgovarati s AFP-om pod uvjetom anonimnosti priznao je probleme navedene u izvješću, ali je ustvrdio da većina liječnika u Srbiji "radi svoj posao kako treba".

"Bolnice trebaju dokumentirati te slučajeve. Odgovornost za takvu vrstu rada leži na onima koji vode te ustanove i ne sankcioniraju pogreške tijekom poroda", rekao je beogradski liječnik za AFP. No bez priznanja vlade da problem postoji i bez reformi, žene u Srbiji u ionako zahtjevnom iskustvu rađanja djeteta suočene su s još jednom razinom straha.

Slađanu Spasojević od poroda dijeli samo nekoliko tjedana. Nakon što je zlostavljana tijekom ranijeg poroda, boji se "otići u bolnicu i opet doći u ruke istom liječniku".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene