Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je utorak u govoru na 74. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku kako susjedi te zemlje "unose nemir i proizvode određenu destabilizaciju" u Bosni i Hercegovinu, očito aludirajući na Hrvatsku i Srbiju.

Galerija Željko Komšić (Foto: AFP) Član predsjedništva BiH Željko Komšić (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH (Foto: AFP) +0 Željko Komšić (Foto: STR / AFP)

Komšić, koji je izabran na poziciju hrvatskog člana u državnom vrhu BiH uz potporu bošnjačkih birača, rekao je kako su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i susjednih država u samom vrhu prioriteta vanjske politike. Upozorio je, međutim, kako se suradnja država ne unapređuje na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja te poštivanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Vezani članci Željko Komšić (Foto: AFP) "Komšić je zlouporabio govornicu Opće skupštine UN-a i iznio svoj osobni stav kada je govorio o NDH" Milorad Dodik (Foto: Dnevnik.hr) Propao još jedan pokušaj uspostave vlasti u BiH, nitko ne zna što sada: "Vidjet ćemo kako dalje"

„Iz navedenog dalo bi se zaključiti da su odnosi Bosne i Hercegovine sa susjednim državama dоbri i intenzivni, međutim, radi partikularnih politika naših susjeda, povremeno smo svjedoci njihovim aktivnostima za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar Bosne i Hercegovine, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa“, ustvrdio je Komšić.

Komšić je u govoru u UN-u, za koji nije imao suglasnost Predsjedništva BiH kao kolektivnog šefa ove države, istaknuo kako su pojedine odredbe Ustava Bosne i Hercegovine, koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma, diskriminirajuće prema predstavnicima manjina.

Napomenuo je kako u BiH treba provesti izmjene Ustava sukladno četirima presudama Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga kako bi se zajamčila jednakopravnost svih građana Bosne i Hercegovine. Pri tome nije spominjao odredbe Ustava BiH koji jamči i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba. (Hina)


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju