Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opsadno stanje

Prvi gay pride u Sarajevu: Osiguravat će ga 1100 policajaca, 150 zaštitara i betonske prepreke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 1100 policajaca iz četiri kantona, Federalne uprave policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH osiguravat će prvu povorku ponosa u Sarajevu.

Osim 1100 policajaca prvu povorku ponosa u BiH 8. rujna čuvat će i 150 zaštitara, piše Klikx.ba.

Pročitajte i ovo Učenici se oprostili od ubijenog Farisa Pendeka Tragedija u Sarajevu Učenici se oprostili od ubijenog prijatelja Farisa, objavili njegove posljednje riječi koje slamaju srce Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi

Kako dalje doznaje Klix.ba, MUP Kantona Sarajevo je od organizatora zahtijevao i nabavku betonskih prepreka koje će biti postavljene na svim sporednim ulicama uz trasu kretanja centrom Sarajeva.

Organizatori su ih i iznajmili kako bi se spriječio prolazak motornih vozila i onih koji neće sudjelovati u povorci.

Povorka bi, prema najavama organizatora, trebala brojati više od 500 ljudi. Prošetat će od Vječne vatre u Titovoj ulici do zgrade Parlamenta BiH na Trgu BiH.

Sudionici će, prema riječima organizatora, izlaskom na ulice i šetnjom poslati poruku što će, smatraju, imati i političku vrijednost.

"Imat ćemo dva govora kojima ćemo skrenuti pažnju na sve probleme s kojima se susreću LGBT osobe i probleme u kontekstu naših vladajućih struktura. To neće biti direktni zahtjevi, ali ćemo ponuditi odgovore na pitanja", kazala je članica Organizacionog odbora Lejla Huremović.

Organizatori su ranije javili da povorka ponosa predstavlja vid borbe protiv sveprisutnog nasilja te da zahtijevaju jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene