Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stop diskriminaciji

Prva Parada ponosa u BiH prošla bez incidenata: "Mora se zaustaviti homofobija"

Povorka ponosa u Sarajevu (STR-4321/PIXSELL) - 4
Povorka ponosa u Sarajevu (STR-4321/PIXSELL) - 4
Prva Parada ponosa počela je u nedjelju u Sarajevu pod sloganom "Ima izać", prenose tamošnji mediji i pozivajući se na izvore kažu da je privukla više od 3000 sudionika.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opsadno stanje Prvi gay pride u Sarajevu: Osiguravat će ga 1100 policajaca, 150 zaštitara i betonske prepreke 17. Zagreb Pride (Foto: Dnevnik.hr) Nema incidenata Više tisuća ljudi na Povorci ponosa: Pozvali na toleranciju i ravnopravnost

Bez ijednog incidenta i uz snažno policijsko osiguranje u Sarajevu je u nedjelju održana prva Parada ponosa u Bosni i Hercegovini na kojoj su aktivisti pozvali na zaštitu prava i zaustavljanje diskriminacije LGBTIQ osoba u društvu.

 

Više od 1500 osoba okupilo se u središtu Sarajeva i u povorci prošlo središtem grada noseći zastave u duginim bojama i natpise "Više volim nego što se bojim", "Žena, lezbijka, kraljica", "Solidarnost".

U koloni su bili američki i britanski veleposlanik u BiH Eric Gordon Neslon i Matthew Fileld, kao i nekoliko domaćih političara, uglavnom oporbenih i manjih stranaka.

Sudionici su prošetali od Vječne vatre središnjom ulicom u Sarajevu do parlamenta gdje su se okupljenima obratili organizatori.

Jedan od njih, Branko Ćulibrk rekao je kako je povorka poruka za vlasti u BiH. "Ova povorka treba služiti kao primjer zaštite LGBTIQ osoba. Pravo na slobodu izražavanja je jedno od osnovnih ljudskih prava koje je LGBTIQ osobama uskraćeno", rekao je Ćulibrk.

Dodao je kako se u BiH mora zaustavitiu homofobija, isključivanje LGBTIQ osoba iz društva, promjeniti zakon o istospolnim zajednicama, omogućiti zdravstveno osiguranje te ukinuti diskriminacija.

Članica Organizacijskog odbora Lejla Huremović rekla je kako je ovaj događaj rezultat potrebe da se odupre diskriminaciji i pritiscima.

"Nad nama se vrši nasilje, tjera nas se da šutimo. Zaključavaju nas u kuće. U školama ili fakultetima ne možemo reći koga volimo. Na poslu nas prisiljavaju da šutimo", istaknula je.

Po njezinim riječima, povorka služi tome da se u društvu potaknu promjene. "Svjesni smo da povorka neće promijeniti svijet i da postoji puno LGBTIQ osoba neće moći reći tko su. Ali vrijeme je da se počnu razbijati predrasude. Postojimo i nikoga ne ugrožavamo. Imamo prava biti ravnopravni građani i građanke", rekla je Huremović.

Više od tisuću policajaca bilo je raspoređeno po ruti kretanja kolone i nitko joj se nije mogao približiti. Na više mjesta na krovovima zgrada bili su snajperisti, a na sporednim prometnicama bile postavljeni betonske zapreke.

Neposredno prije održavanja ove povorke održan je protuskup u organizaciji Inicijative Iskorak koja za sebe tvrdi da baštini tradicionalne muslimanske vrijednosti.

Muhamed Kabahija iz ove inicijative rekao je kako LGBTIQ skup predstavlja nasilje manjine nad većinom.

"Radi se o velikom grijehu koji se čini u našem gradu, radi se o teroru manjine nad većinom. Jutros kad sam dolazio ovamo pola grada je blokirano. Zbog čega? Zašto ovi građani da to trpe? Kao da dolaze Trump i Putin skupa. To je sramota", kazao je Kabahija. (Hina)

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene