Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestali prije tjedan dana

Potraga na Himalaji: Iz helikoptera uočeno pet tijela, za trojicom planinara još se traga

Dio spasilačkog tima (Foto: AFP)
Dio spasilačkog tima (Foto: AFP) Foto: Afp
U velikoj potrazi za osmoricom planinara uočeno je pet tijela.

Osam planinara – četvorica Britanaca, dvojica Amerikanaca i po jedan Austrijanac i Indijac – nestali su prije tjedan dana. U tijeku je velika potraga za njima, a u potragu su uključeni deseci spasilaca i dva helikoptera.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pronađena tijela Dvoje planinara poginulo u Alpama: Pogodila ih snažna lavina Slika nije dostupna Smrtonosna katastrofa Njih 12 krenulo prema vrhu, sedmorica se nikad nisu vratila

Lokalni dužnosnici priopćili su da su tijela uočena u ponedjeljak prije nego što je zbog jakog vjetra i snijega obustavljena potraga. Tijela su uočili piloti iz helikoptera koji je nadlijetao područje.

Akcija pronalaska preostalih triju planinara nastavit će se u utorak. U tijeku su pregovori s indijskom vojskom o tome kako tijela preuzeti s planine, piše The Guardian.

Tijela su otkrivena nedugo nakon što su voditelji akcije potrage izjavili da su nade za pronalazak živih planinara vrlo male. U nedjelju su dva helikoptera indijske vojske nadlijetala područje na kojem su se kretali planinari.

Prilikom pretraživanja područja otkriveni su znakovi brojnih lavina pa se smatralo da je grupa planinara nastradala prilikom jedne od lavina. Grupa je stigla do drugog baznog kampa na visini od 4870 metara.

Dio planinara nastavio je uspon prema vrhu, a preostali su ostali u kampu. Nakon što se osmorica planinara nisu vratila s uspona, alarmirane su hitne službe.

Osam planinara koji su se tijekom proteklog tjedna vodili nestalima jesu Martin Moran, vođa ekspedicije, John McLaren, Rupert Whewell i Richard Payne, svi iz Velike Britanije, Anthony Sudekum i Ronald Beimel iz SAD-a, Ruth McCance iz Australije i Chetan Pandey, vodič iz Indijske planinarske zaklade.

Nanda Devi je 23. najviša planina na svijetu. Njezini vrhovi smatraju se najzahtjevnijima za one koji ih žele osvojiti pa se manje planinara odlučuje krenuti prema vrhu.

Stotine alpinista dolaze svake godine u Indiju iz čitavog svijeta kako bi pokušali osvojiti vrhove himalajskog lanca. Na području Indije je deset vrhova viših od 7000 metara, među kojima je i treći najviši u svijetu, Kangchenjunga, između Indije i Nepala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene