Nanda Devi (Foto: Getty)
Nanda Devi (Foto: Getty) Foto: Getty

Deseci spasilaca i dva helikoptera u potrazi su za osmero alpinista koji se vode kao nestali na drugoj najvišoj indijskoj planini Nandi Deviju (7826 m), rekli su indijski dužnosnici.


Riječ je o četvero Britanaca, dvoje Amerikanaca, Australcu i Indijcu koji su se trebali uspeti na istočni greben Nande Devija, blizu Kine i vratiti se u bazni logor 26. svibnja.

Vezani članci Puma Naišao na pumu dok je šetao prirodom: Progonila ga je šest minuta, a na koncu je otjerao jednim potezom Spasilački tim na Himalaji Lavina se obrušila na popularnu pješačku stazu na Himalaji, nestalo najmanje sedam planinara

Grupa je uspon prema vrhu planine počela 13. svibnja. Skupina koju je vodio Britanac Martin Moran koji se već nekoliko puta uspeo na taj vrh, nije se pojavila u logoru Munsiyariju, u indijskoj državi Uttarakhandu.

"Mobilizirali smo snage kako bismo ih locirali pošto se 26. svibnja nisu vratili u logor, ali loše vrijeme usporava operacije", rekao je za AFP Vijay Kumar Jogdande, sudac okruga Pithoragarh u kojemu je Nanda Devi.

Jaka kiša i snijeg koji su tjedan dana padali na tom području otežavaju potragu iz zraka, istaknuo je Jogdande. Dužnosnici su potvrdili da je na planini u međuvremenu bilo lavina, piše BBC.

Potraga nastavljena u nedjelju

Spasilačke ekipe u potragu su krenule u subotu, a potraga je otkazana u večernjim satima zbog loših vremenskih uvjeta. Nastavljena je u nedjelju ujutro. Indijsko ratno zrakoplovstvo u potragu je rasporedilo i dva helikoptera koji nadlijeću prostor iz zraka.

Martin Moran, iskusni britanski planinar i vodič, predstavnik je tvrtke iz Škotske, Moran Mountain, koja je poznata po vođenju ekspedicija u indijskim Himalajima. Iz tvrtke je priopćeno da surađuje s vlastima i britanskom udrugom vodiča na "prikupljanju informacija o ekspediciji Nanda Devi East".

"Iz poštovanja prema onima koji su sudjelovali u ekspediciji i njihovim obiteljima, u ovom trenutku nećemo davati nikakve daljnje komentare", dodali su iz tvrtke.

Britanski Ured za vanjske poslove potvrdio je da je u kontaktu s indijskim vlastima u vezi s nestalim planinarima. "Učinit ćemo sve što možemo kako bismo pomogli bilo koje državljanu Britanije koji treba našu pomoć", kazao je glasnogovornik.

Osvajanje vrhova vrlo zahtjevno

Nanda Devi je 23. najviša planina na svijetu. Njezini vrhovi smatraju se najzahtjevnijima za one koji ih žele osvojiti pa se manje planinara odlučuje krenuti prema vrhu.

Stotine alpinista dolaze svake godine u Indiju iz čitavog svijeta kako bi pokušali osvojiti vrhove himalajskog lanca. Na području Indije je deset vrhova viših od 7000 m, među kojima je i treći najviši u svijetu, Kangchenjunga, između Indije i Nepala.

Četvero Indijaca su među jedanaestero alpinista koji su izgubili život pokušavajući osvojiti Everest protekle sezone koja se završila ovog tjedna. (Hina,M.V.)