Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prazne police i sve više cijene

Popularna namirnica kao suho zlato: "Maslaca nema do daljnjega"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene maslaca lete u nebo. Blagdani, kada je i potrošnja veća, sve su bliže, a kakva je trenutačno situacija, govori i to da su u francuskim trgovinama police prazne.

Poluprazne police hladnjaka. I obavijest za kupce: maslaca nema do daljnjega. Za francuske pekare ovo je velika kriza. Maslaca nema dovoljno na tržištu, a cijene divljaju. Zato će poskupjeti i kroasani, brioši i ostale francuske slastice.

Pročitajte i ovo Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak Benkovački sajam - 4 Vesela atmosfera Svi putevi vode u Benkovac: Prodavalo se sve, od igle do lokomotive

"Ako se nastavi rast cijena, morat ću i ja povisiti cijenu. Posebno jer se približavaju blagdani, pripreme za Božić, a koji je nezamisliv bez kolača Galette des Rois u koji ide mnogo maslaca. Ako ne dođe do značajnog pada cijene maslaca, mi ćemo morati povećati cijene naših proizvoda", kaže Samir Kichou, vlasnik pekare.

Cijena na veleprodajnom tržištu porasla je za 200 posto u godinu dana. A do krize je doveo prije nekoliko godina ruski embargo, slijedilo je ukidanje mljekarskih kvota, pa je mlijeka bilo na sve strane. Mnoge su farme propale, a onda su i Kinezi pokupovali zalihe. Francuska vlada pokušava smiriti napetost i uvjerava kako nema nestašice, tek da je riječ o prilagođavanju tržišta.

"Mislim da ne možemo govoriti o nestašici, opskrba će se oporaviti kada prođe ovo jesensko i zimsko razdoblje s jedne strane, a s druge, nadamo se uskoro dogovoru distributera i proizvođača kako bi se opskrbile trgovine", poručio je Stephane Travert, ministar poljoprivrede.

Nije ovo samo francuski problem, sve skuplji maslac plaćaju i Hrvati. Početkom godine 250 grama prosječno je stajalo 16 kuna, a ovog mjeseca i 26 kuna. Kolači za nadolazeće blagdane skupo će se plaćati.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene