Cijena maslaca na svjetskim burzama vrtoglavo raste. U samo nekoliko mjeseci maslac je u maloprodaji poskupio i do 80 posto. I tu ne namjerava stati jer je potražnja za maslacem najveća uoči božićnih blagdana. Pitanje je hoće li ga uopće biti. Zbog poremećaja na tržištu Europi prijeti nestašica te namirnice.


Potražnja je sve veća, a maslaca je sve manje. Logičan je slijed – poskupljenje. Tako smo primjerice pakiranje maslaca od 250 grama u siječnju plaćali 16 kuna, dok je isti proizvod u lipnju stajao 20 kuna. U rujnu mu se maloprodajna cijena popela na 23 kune. Koliko će stajati u prosincu, kada je zbog blagdana potražnja i najveća, ne usuđujemo se prognozirati.

Najcrnji scenarij – nestašica uoči Božića

Vezani članci Anita Martinović i Branko Kolak uživo iz Potnjana (Foto: Dnevnik.hr) Katastrofalno stanje u hrvatskom mljekarstvu: "Većina je odustala, opstaju samo najhrabriji i oni s najviše znanja" Slika nije dostupna Popularna namirnica kao suho zlato: "Maslaca nema do daljnjega"

Najcrnji scenarij mogla bi biti nestašica maslaca uoči Božića.

"Hrvatski mljekarski sektor već se posljednjih nekoliko godina susreće s ogromnim padom proizvodnje mlijeka. Međutim, ova nestašica maslaca događa se na europskom tržištu i ona se reflektira i na naše tržište", kaže Rašeljka Maras iz Gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar.

Europski je maslac "istopio" ruski embargo.

"Došlo je do toga da su se pojavili užasni tržišni viškovi maslaca. Cijena je pala i sada kada su se te zalihe koje su se godinama gomilale prodale, sada je došlo do značajnog rasta u cijeni", kaže Maras.

Jeftine zalihe razgrabili Kinezi

Zalihe su po niskim cijenama razgrabili Kinezi. U međuvremenu, embargo, Ruse, Kineze i poremećaje na tržištu nisu preživjele mnoge farme. Ni europske, ni domaće. Manje mlijeka znači i manje maslaca, koji se već sad plaća suhim zlatom.

Vlasnik mljekare Jozo Šutalo u razgovoru s reporterkom Nove TV Anitom Martinović kaže kako je ovakva cijena maslaca za mljekare dobrodošla.

„Povećanjem cijene maslaca i financijski su rezultati puno bolji. Ipak, maslac u našoj ukupnoj proizvodnji sudjeluje s između 4 i 5 posto. Mi tu ne vidimo neku veliku mogućnost, ali svakako je riječ o dobrom znaku za oporavak mljekarskog sektora“, kaže Šutalo. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju