Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godinu dana nakon dramatičnih sukoba u francuskim predgrađima, ponovo izbijaju incidenti između mladih i policije, a obavještajne službe ocjenjuju da je atmosfera napeta i opasna.


Prema izvješću obavještajnih službi na koje se poziva dnevni list Le Figaro i "dalje postoji većina okolnosti koje su prije godinu dana dovele do izbijanja kolektivnog nasilja u predgrađima pariškog područja", odakle su se sukobi proširili i na druge dijelove zemlje.

Vezani članci Toni Kljaković Gašpić Pogoršava se stanje s koronom u Splitu: "Nikad nije bilo gore. Sve je više mladih, situacija nije dobra" Poskupljuju nekretnine u Splitu - 1 Mladima u Splitu kupnja stana je čista lutrija: Čak ni uz subvenciju države ne mogu si ih priuštiti

U tom povjerljivom izvješću od 11. listopada, obavještajne službe su posebice pesimistične u pogledu pariške regije.

Francuska policija sukobila se u nedjelju navečer sa skupinom od nekoliko desetina mladih ljudi na periferiji Pariza koji su zapalili nekoliko automobila i jedan autobus, čime su porasle tenzije samo pet dana uoči prve godišnjice od velikih nemira koji su uznemirili i zabrinuli ne samo Francusku i obnovili raspravu o integraciji imigranata u francusko ali i europsko društvo općenito. 

Policija je priopćila da je u neredima u četvrti Grigny, na jugu Pariza, sudjelovalo pedesetak mladih ljudi, od kojih su neki nosili maske na glavama, da su uhićena dva izgrednika među kojima je i jedan 13-godišnjak, ali da nije bilo ozlijeđenih.

Do sukoba s policijom je došlo kada je, kako javljaju agencije, "banda mladih" primorala putnike autobusa da izađu iz njega, da bi ga potom zapalili nakon čega su kamenjem gađali pristigle vatrogasce, navela je policija dodajući da se vatra proširila i zapalila još četiri vozila.

Oko te četvrti, gdje su urbana nasilja izbila i prije godinu dana, raspoređene su brojne policijske snage.