Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako se približava godina dana od herojskog spašavanja zatočenih rudara u Čileu, vlada je u javnost pustila njihove dosad neviđene snimke.


Riječ je o materijalu kojeg su snimili sami rudari na maloj kameri koju su im bili poslali. Na snimci se vidi jedan od rudara kako piše pismo svojoj obitelji dok su drugi čistili ostatke kamenja i zemlje koji su se nakupljali od bušilice koja im je dolazila u susret. Cijelo vrijeme vidi se kako su rudari bili u vrlo dobrom, pozitivnom raspoloženju.

Vezani članci Nesreća Auto doletio na cestu iz vedra neba i prestravio obitelj, sletio je samo nekoliko metara ispred njih Biciklist Bizarna nesreća: Trijezan 30-godišnji vozač automobilom udario u pijanog 56-godišnjeg biciklistu i pritom ga teško ozlijedio

Eksplozija se u rudniku zlata u San Joseu dogodila 5. kolovoza prošle godine zarobivši nesretne rudare 800 metara ispod površine Zemlje. Tek nakon 17 dana uspostavio se kontakt s njima da bi na površinu izašli nakon 70 dana zahvaljujući najvećoj operaciji spašavanja u povijesti rudarstva.

Na snimci se također vidi cijev promjera 15 centimetara koja je rudarima služila kao 'pupčana vrpca'. Pomoću nje u rupu su im spuštali hranu, preko nje su komunicirali i imali svjež zrak. Kapsulu u kojoj su im spuštali zalihe, rudari su prozvali 'paloma' ili golubica.

Svaki dan s rudarima i njihovom rodbinom su radili psiholozi te su ih poticali da pišu pisma obitelji ili kamerom dokumentiraju vlastita iskustva. Svjetlo dana rudari su ugledali 13. listopada prošle godine.