Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život ispod zemlje

Pogledajte dosad neviđene snimke čileanskih rudara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako se približava godina dana od herojskog spašavanja zatočenih rudara u Čileu, vlada je u javnost pustila njihove dosad neviđene snimke.

Riječ je o materijalu kojeg su snimili sami rudari na maloj kameri koju su im bili poslali. Na snimci se vidi jedan od rudara kako piše pismo svojoj obitelji dok su drugi čistili ostatke kamenja i zemlje koji su se nakupljali od bušilice koja im je dolazila u susret. Cijelo vrijeme vidi se kako su rudari bili u vrlo dobrom, pozitivnom raspoloženju.

Pročitajte i ovo Branko Skorić o urušavanju mosta Za Dnevnik Nove TV Kapetan Skorić o detaljima udara broda u most u Baltimoreu: "Došlo je do panike kad su vidjeli što se događa" Srušio se most u Baltimoreu - 4 Tragedija u Baltimoreu VIDEO Jedna osoba preminula, sve je manje nade za nestale u rijeci: Otkriveno zašto se brod zabio u most

Eksplozija se u rudniku zlata u San Joseu dogodila 5. kolovoza prošle godine zarobivši nesretne rudare 800 metara ispod površine Zemlje. Tek nakon 17 dana uspostavio se kontakt s njima da bi na površinu izašli nakon 70 dana zahvaljujući najvećoj operaciji spašavanja u povijesti rudarstva.

Na snimci se također vidi cijev promjera 15 centimetara koja je rudarima služila kao 'pupčana vrpca'. Pomoću nje u rupu su im spuštali hranu, preko nje su komunicirali i imali svjež zrak. Kapsulu u kojoj su im spuštali zalihe, rudari su prozvali 'paloma' ili golubica.

Svaki dan s rudarima i njihovom rodbinom su radili psiholozi te su ih poticali da pišu pisma obitelji ili kamerom dokumentiraju vlastita iskustva. Svjetlo dana rudari su ugledali 13. listopada prošle godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene