Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo suđenje Haradinaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju i suradnicima, optuženima za ratne zločine nad Srbima, Romima i Albancima počinjene u okolini Dečana u 1998., kada su bili zapovjednici odnosno pripadnici OVK-a, započelo je danas pred Haškim sudom (ICTY).

Bivši zapovjednik OVK-a u okolici Dečana Ramush Haradinaj zajedno s dvojicom podređenih Idrizom Balajem i Lahijem Brahimajem optužen je za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odbacio sučeljavanje Plenković otkrio koliko je donirao HDZ-ovoj kampanji pa opleo po Milanoviću: "Svakog dana se budi i lupeta sa svojim primitivizmom" Slika nije dostupna U Prištinu iz Haaga stigao Ramush Haradinaj

U zločinima za koje su optužena trojica Albanaca "nema ničeg plemenitog, herojskog i domoljubnog - to su krvava i brutalna
ubojstva", poručila je u uvodnoj riječi glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, optužujući trojicu da su "gangsteri u odorama".

Ona je upozorila da se svjedocima optužbe prijetilo čak i vikend uoči početka suđenja. 

Zastrašivanje svjedoka "stalni je problem" u postupku protiv Haradinaja, rekla je Del Ponte precizirajući da će više od trećine svjedoka imati zaštitne mjere.

Optužnica tereti trojicu Albanaca za ubojstva, progon, deportaciju, zatvaranje, nehumana djela, mučenje, otmice, zlostavljanje i silovanje civila u okolici Dečana između travnja i rujna 1998.

Većina zločina počinjena je u improviziranom zatočeničkom logoru Jablanica na Radonjićkom jezeru koji je vodio Brahimaj, a počinili su ih pripadnici "crnih orlova" drugooptuženog Balaja.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene