Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vjetar u leđa

Pobjeda Sirize mu je vjetar u leđa: On se nada da će isto ostvariti u Španjolskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pablo Iglesias Turrion (36), vođa španjolske ljevičarske stranke Podemos, poručio je da 'Grčka sada ima grčkog premijera, a ne izaslanika Angele Merkel'.

Nije se dogodila apokalipsa kako su neki najavljivali, u Grčkoj je ponovno izašlo sunce, izjavio je Pablo Iglesias Turrion (36), vođa španjolske ljevičarske stranke Podemos nakon pobjede Sirize na izborima za grčki parlament.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Madrid Kriza stanovanja Izdali su više od 5000 zlatnih viza, a sad će ih ukinuti: ''Gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj''

Grčka ljevičarska koalicija u nedjelju je osvojila 149 od 300 mjesta u parlamentu, a uz potporu 13 zastupnika desne stranke Neovisni Grci formirala vladu na čelu s Aleksisom Ciprasom.

'Grčka će još dugo ostati bolesnik na jugu EU'

Siriza si je dala u zadaću da ukine oštre mjere štednje u zemlji i s Bruxellesom dogovori otpis i reprogram otplate duga.

Pablo Iglesias vjeruje da to isto on može ostvariti u Španjolskoj gdje se u svibnju održavaju lokalni, a u prosincu parlamentarni izbori.

'Grčka sada ima grčkog premijera, a ne izaslanika Angele Merkel', naglasio je i dodao da na isti način Španjolci moraju rješavati španjolske probleme.

Osnovana prije 11 mjeseci

Stranka Podemos (Možemo), iako osnovana prije tek jedanaest mjeseci uspjela je ozbiljno nagristi dvostranačje koje u Španjolskoj vlada od uspostave demokracije prije 37 godina.

Godinu dana uoči parlamentarnih izbora oko 28 posto Španjolaca pritisnutih mjerama štednje i razočaranih korumpiranim političarima svoj bi glas dalo stranci koja tvrdi da je sadašnja demokracija prijevara u korist bogatih i moćnih, pokazuje anketa kuće Metroscopia s početka mjeseca.

Vladajuća konzervativna Narodna stranka ima potporu 19,2 posto građana, a oporbeni socijalisti (PSOE) 23,5 posto. Ove dvije stranke mijenjaju se na vlasti od 1978. kada je nakon smrti generala Francisca Franca uvedeno višestranačje.

Cipras položio prisegu: 'Uvijek ću se skrbiti za najviše interese svoje zemlje'

Istodobno u javnost izlaze svježi korupcijski skandali u tim strankama pa sve više građana uopće ne želi sudjelovati na izborima. No Pablo Iglesias ih ohrabruje geslom: 'Da, može se!'.

Uvod njegove najnovije knjige 'Prijepor oko demokracije' napisao je Aleksis Cipras, prvi čovjek Sirize. Na studiju u Švicarskoj predavao mu je, pak, slovenski filozof Slavoj Žižek.

Iglesias je bio jedini strani političar koji je uoči izbora u Grčkoj izašao s Ciprasom na pozornicu u Ateni i povikao: 'Promjena u Grčkoj zove se Siriza, a promjena u Španjolskoj nosi ime Podemos'.

Zemlje s najviše nezaposlenih u EU

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj iznosi 25,7 posto, a u Španjolskoj 24 posto, podatak je Eurostata. Ove dvije zemlje imaju najviše nezaposlenih u Europskoj uniji. Slijede Cipar, Hrvatska i Portugal.

Gospodarska kriza je u posljednjih šest godina izbrisala tisuće radnih mjesta, a počela je posrtanjem privatnih banaka, koje su se spašavale javnim novcem. Vlada je po nalogu Bruxellesa uvela mjere štednje srezavši izdatke u javnim službama, zdravstvu i obrazovanju, i među mnogima izazvala očaj te povećanje razlika između bogatih i siromašnih.

Podemos sada nastoji pretočiti ogorčenost u političku promjenu.

Korijeni stranke izrasli su iz pokreta Indignadosa, masivne građanske okupacije španjolskih trgova započete u svibnju 2011. godine.

Pobjeda Sirize test za njemačku dominaciju Europom

Iglesias, profesor politologije s madridskog Sveučilista Complutense, s kojeg obično kreću studentski prosvjedi u Madridu, traži direktnu demokraciju u kojoj će građani moći aktivnije sudjelovati i tako mijenjati odluke. Označen je kao antikapitalist i protivnik NATO-a.

U svibnju, samo četiri mjeseca nakon osnutka stranke, na izborima za Europski parlament osvojio je osam posto glasova osiguravši pet zastupničkih mjesta.

'Iglesias nudi lažna obećanja'

Najveća oporbena stranka PSOE doživjela je debakl na tim izborima nakon čega je predsjednik stranke Alfredo Rubalcaba (63) podnio ostavku, a zamijenio ga je 21 godinu mlađi Pedro Sanchez, čija bi mladost trebala vratiti birače. Narodna stranka jest bila relativan pobjednik, ali uz velik gubitak podrške.

Obje stranke tvrde da situacija nije ista kao u Grčkoj, te da Iglesias ne nudi rješenja već lažna obećanja.

'Tjedni koji dolaze bit će napeti': Pred EU su teški pregovori

Kolika je stvarna snaga te stranke žele provjeriti i njezini čelnici. Za subotu su najavili veliki 'Marš promjene', a u Madridu će simpatizeri krenuti od trga Cibeles prema glavnom trgu Puerta del Sol, odnosno 'Vratima sunca', gdje su i počeli prosvjedi protiv 'kaste', kako Iglesias naziva političare i bankare. To je ujedno početak kampanje za pokrajinske izbore.

Pobjeda Sirize, uvjereni su, dala im je vjetar u leđa.

'To je prelijepa vijest za Grke i Europljane', tvrdi Iglesias, 'jer ona ne samo da pokazuje propast mjera štednje, već je dokaz da niti ne funkcioniraju'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene