Ukrajinski vojnik na brodu Dondass u Azovskom moru (Foto: AFP)
Ukrajinski vojnik na brodu Dondass u Azovskom moru (Foto: AFP) Foto: Afp

Ne želim da itko pomisli da je ovo dječja igra. Ukrajini prijeti totalni rat s Ruskom Federacijom, upozorio je u utorak predsjednik Porošenko obraćajući se putem tri televizijske mreže.


Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko upozorio je na prijetnju "totalnog rata" s Rusijom koja je, po njegovim riječima, "drastično povećala" vojnu nazočnost na granici, dodatno pojačavajući napetost što vlada nakon zapljene ukrajinskih brodova u Crnome moru.

Vezani članci Plinska rafinerija Ukrajina će zbog njemačko-ruskog projekta godišnje ostati bez 1,5 milijardi dolara: "Smatramo ga opasnim geopolitičkim oružjem" Slika nije dostupna Macron: Francuska neće priznati rusko pripojenje Krima

"Ne želim da itko pomisli da je ovo dječja igra. Ukrajini prijeti totalni rat s Ruskom Federacijom", upozorio je u utorak predsjednik Porošenko na trima ukrajinskim televizijskim mrežama.

Po njegovim riječima, broj tenkova u ruskim vojnim bazama duž granice se "utrostručio" a broj vojnih postrojba se "drastično povećao".

Ukrajinski predsjednik je usto izvijestio o velikom povećanju broja ruskih ratnih brodova u Azovskom moru i o jačanju ruske vojne nazočnosti na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Moskva 2014. pripojila svom državnom teritoriju.

Ovo je prvi otvoreni vojni sukob Moskve i Kijeva nakon aneksije Krima i početka oružanog sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje 2014. u kojemu je poginulo više od 10.000 ljudi.

Izgred na Crnome moru se dogodio kada su brodovi ukrajinske ratne mornarice pokušali kroz Kerčka vrata ući u Azovsko more koje je veoma važno za izvoz žitarica i čelika koji se proizvode na istoku Ukrajine.

Ruska obalna straža koja je u nadležnosti sigurnosne službe (FSB) na silu je zaustavila dva ukrajinska broda i tegljač, optuživši ih da su ilegalno ušli u ruske vode.

Rusija je izgred nazvala "provokacijom" a Ukrajina je osudila "čin agresije" Moskve, zatraživši oslobađanje mornara i povratak brodova.

Donald Trump je, povisivši ton prema Vladimiru Putinu, zaprijetio otkazivanjem njihova susreta planiranog krajem tjedna na summitu G20 u Argentini.

Izvješće o situaciji koje mu uskoro trebaju predati njegovi savjetnici za nacionalnu sigurnost bit će "presudno", rekao je američki predsjednik za Washington Post. "Možda se neću sastati" s kremaljskim čelnikom, istaknuo je, pošto je Bijela kuća netom bila potvrdila da će se susret održati. (Hina)