Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjevernokorejske tvrtke u Kini moraju prekinuti s radom do siječnja, objavilo je u četvrtak kinesko ministarstvo trgovine primjenjujući nove UN-ove sankcije prihvaćene nakon posljednjeg nuklearnog pokusa Pjongjanga.


"Te kinesko-inozemne tvrtke, mješovitih i stranih ulaganja koje su u Kini osnovali subjekti i pojedinci iz Sjeverne Koreje moraju prekinuti s radom za 120 dana od kada je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda 11. rujna usvojilo rezoluciju 2375", navodi ministarstvo.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump optužio Kinu za kršenje sankcija Sjevernoj Koreji Kim Jong Un (Foto: AFP) SAD predlaže Kini pooštrenje sankcija Sjevernoj Koreji

Ta rezolucija potvrđuje osmi paket UN-ovih sankcija režimu Kim Jong Una i zabranjuje mu izvoz tekstila i smanjuje opskrbu naftom. Rezoluciju je podržao Peking, glavni diplomatski saveznik Pjongjanga.

Rezolucija je uslijedila nakon nuklearnog pokusa Pjongjanga 3. rujna, najjačeg do sada.

Kina, stalna članica Vijeća sigurnosti, potvrdila je pooštrenje međunarodnih sankcija i jamči da će ih strogo i u cjelosti primjenjivati.

Američki državni tajnik Rex Tillerson će posjetiti Peking u petak i subotu kako bi s kineskim visokim dužnosnicima razgovarao o sjevernokorejskom nuklearnom programu. (Hina)