Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatišje nakon mjeseci tenzija

Tillerson pozdravio suzdržanost Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik Rex Tillerson u utorak je pozdravio "razinu suzdržanosti" Sjeverne Koreje nakon što su joj određene nove i teške gospodarske sankcije.

"Zadovoljan sam što je Pjongjang pokazao određenu razinu suzdržanosti koju prije nismo primjećivali", rekao je Tillerson na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Ilustracija Pokazivanje snage Sjeverna Koreja ne miruje: Isprobali su još jedno oružje

On je rekao da se nada da izostanak raketnih pokusa pokazuje volju Pjongjanga da pokrene izravne pregovore s Washingtonom "u određenom trenutku u bliskoj budućnosti". "Trebaju učiniti više, ali želim naglasiti poteze koje su do sada učinili. Vjerujem da je to važno naglasiti", dodao je Tillerson.

Zatišje nakon mjeseci tenzija

Napetosti između režima Kim Jong Una i međunarodne zajednice, i posebice Sjedinjenih Država, pojačale su se posljednjih mjeseci nakon dva uspješna lansiranja sjevernokorejskih međukontinentalnih balističkih projektila, za koje stručnjaci drže da mogu doseći zapadnu, pa čak i istočnu obalu Sjedinjenih Država.

Američke vojne obavještajne službe drže da je Sjeverna Koreja uspjela dovoljno smanjiti atomsku bombu da ju postavi na projektil.

Nakon vrlo ratobornog govora predsjednika Donalda Trumpa i prijetnji Pjongjanga da će lansirati projektile u vode oko američkog otoka Guam, napetosti su se smirile. Kim Jong Un javno je objavio da obustavlja taj plan. "Nadamo se da je to početak znaka koji pokazuje da su spremni ograničiti razinu napetosti", inzistirao je Tillerson.

"Oni su spremni ograničiti provokacije i mi u tome možda vidimo put prema nekoj vrsti dijaloga u bliskoj budućnosti", dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene