Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šesti nuklearni test

Sj. Koreja: Uspješno smo testirali hidrogensku bombu; Japan: Moramo se snažno oduprijeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog dva velika podrhtavanja do kojih je došlo na sjeveroistoku Sjeverne Koreje, mnogi smatraju kako je ta država obavila svoj šesti nuklearni test. Do tih potresa, magnitude 6.3 i 4.6, koji su se dogodili u razmaku od osam minuta, došlo je samo par sati nakon što je državna novinska agencija Sjevere Koreje objavila slike bombe za koju tvrde da je hidrogenska.

Dva jaka podrhtavanja dogodila su se u nedjelju ujutro u Sjevernoj Koreji, zbog čega su mnogi odmah pretpostavili da je ta država obavila svoj šesti nuklearni test.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavio CNN Sjeverna Koreja je možda testirala komponente hidrogenske bombe, nije bila cijela Slika nije dostupna Sve za oružje PORUKA KOJA NE ULIJEVA POVJERENJE 'Uspjeli smo'

Oko tri popodne po lokalnom vremenu, Sjeverna Koreja objavila je da je uspješno testirala hidrogensku bombu koja se može priključiti za balistički projektil. Ovo je bio šesti nuklearni test Sjeverne Koreje.

Nakon podrhtavanja tla, čiju lokaciju možete vidjeti na slici ispod, Japan je odmah sazvao konferenciju za novinare na kojoj je sa sigurnošću zaključeno kako je događaj u Sjevernoj Koreji bio nuklearni test.

"Apsolutno je neprihvatljivo što je Sjeverna Koreja obavila još jedan nuklearni test i moramo se snažno oduprijeti", rekao je japanski premijer Shinzo Abe tijekom izjave koju je prenijela novinska agencija AP. "Održat ćemo sastanak Nacionalnog sigurnosnog vijeća kako bismo centralizirali i analizirali podatke", dodao je.

Nakon testiranja, Japan je pozvao na hitan sastanak UN-ovog Sigurnosnog vijeća.

Južnokorejske vlasti objavile su da je ovaj test bio 10 puta snažniji od prošlogodišnjeg testa. Dodale su da je testirana bomba bila pet puta snažnija od one koja je bačena na Nagasaki. Naime, dok je bomba bačena na Nagasaki imala snagu od 20 kilotona, a ona bačena na Hirošimu 13 kilotona, bomba koju je testirala Sjeverna Koreja imala je snagu od 100 kilotona.

Dva potresa pored postrojenja za nuklearna testiranja

U prvotni, izvještajima Američkog geološkog zavoda stajalo je da je podrhtavanje bilo magnitude 5.6, ali kasniji izvještaji taj su broj povećali na 6.3. Istovremeno, Kineska administracija za potrese objavila je da je na sjeveroistoku Sjeverne Koreje došlo do potresa magnitude 6.3, nazvavši ju "potencijalnom eksplozijom", izvještava CNBC.

Dubina prvog potresa bila je nula kilometara, objavila je Kineska administracija. Američki zavod objavio je da je do podrhtavanja došlo oko podneva po sjevernokorejskom vremenu.

Kineska administracija kasnije je objavila da je detektirala drugi potres magnitude 4.6, koji se dogodio na dubini od nula kilometara, te kojeg je Kineska administracija nazvala "urušavanjem". Dodala je da se drugi potres, na gotovo istim koordinatama, dogodio osam minuta nakon prvog.

Južnokorejski vojni dužnosnik rekao je da je prvi potres bio umjetan, a južnokorejska novinska agencija Yonhap objavila je da su se podrhtavanja dogodila u blizini sjevernokorejskog postrojenja za testiranje nuklearnog oružja, Punggye-ri.

Prošla podrhtavanja na području Sjeverne Koreje uvijek su bila uzrokovana nuklearnim testovima. Val koji odašilje eksplozija i onaj koji odašilje potres su drugačiji, što geolozima omogućuje da raspoznaju kada je došlo do eksplozije.

Nuklearni test dogodio se samo par sati nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je razvila naprednije termonuklearno oružje koje ima "veliku moć uništavanja", te dodala da to oružje, za koje tvrdi da je hidrogenska bomba, može priključiti za interkontinentalni balistički projektil.

SAD i Japan složni oko nastavka suradnje

Američki predsjednik Donald Trump o sve većoj sjevernokorejskoj prijetnji razgovarao je s japanskim premijerom Shinzom Abeom, objavila je Bijela kuća.

"Dvojica vođa složili su se oko važnosti bliske suradnje Sjedinjenih Država, Japana, i Sjeverne Koreje, dok se suočavaju sa sve većom prijetnjom iz Sjeverne Koreje", stoji u izjavi. "Predsjednik Trump rekao je da se raduje nastavljanju trilateralne koordinacije na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene