Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papa protiv naoružavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa se protivi naoružavanju za koje države sada troše više nego u godinama tzv. hladnog rata.

U svojoj poruci u povodu 41. međunarodnog dana mira, koji se obilježava 1. siječnja 2008., papa Benedikt  XVI. iznosi kako je u prošloj godini potrošeno 1.204 milijardi dolara za vojne svrhe te kako su u destetljeću od 1997. do danas troškovi za naoružavanje porasli u prosjeku za 37 posto. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Napetosti na vrhuncu Sat sudnjeg dana otkucava, ostalo nam je samo 90 sekundi do ponoći: Ovo su najveće prijetnje Indijska ratna mornarica drama raste Prijeti eskalacija sukoba, velesila raspoređuje razarače na strateškoj lokaciji: "S obzirom na bujicu napada..."

Poruku pape Benedikta XVI. u povodu 41. međunarodnog dana mira, koja ima naslov "Ljudska obitelj, zajednica mira", predstavio je danas na konferenciji za novinare u Vatikanu predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir, kardinal Renato Raffaele Martino. 

Poruka ima dva poglavlja, a polazi od pojma Ljudske obitelji kao zajednice mira te u prvom dijelu naglašava smisao i vrijednost spoja između obiteljske jezgre i mira, a u drugom dijelu poruke je ljudska obitelj stavljena u odnos sa serijom problematika vezanih uz mir, od razoružanja do očuvanja okolice. 

Papa potvrđuje kako je "prirodna obitelj, kao intimna zajednica bračnog života i ljubavi, utemeljena na braku između muškarca i žene", te kao takva predstavlja primarno mjesto "humanizacije osobe i društva", i "koljevka je života i ljubavi". 

Smanjivanje ili negiranje prava obitelji prijetnja je osnovnim
temeljima mira, drži Papa i upozorava vlade cijelog svijeta kako stvaranje mira prolazi prije svega kroz obranu obitelji kao institucije. 

Papa naglašava kako je potrebna "mudra upotreba bogatstva
i pravedna preraspodijela bogatstva uz izbjegavanje rasipništva sa skupim birokratskim aparatima". 

Govoreći o procesu razoružanja, Papa upozorava kako su vojni troškovi u 2006. godini iznosili 1.204 milijardi dolara te
upozorava na fenomene povezanosti razvitka tehnologije u civilne i vojne svrhe, odnosno na tzv. "dual use", dvostruku upotrebu tehnološkog razvitka. 

Papa iznosi kako su poslije terorističkih napada na SAD, od 11. rujna 2001., nuklearne sile pokrenule obnovu vojnog aparata i naoružanja, a sadašnja politika sigurnosti država, vođena na tim temeljima, "prijeti miru i sigurnosti naroda".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene