Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRAMATIČNO PISMO pape Franje UN-u:

'Pred vas stavljam suze, patnju i krike...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Siloviti napadi koji potresaju sjever Iraka ne mogu ne utjecati na savjest svih muškaraca i žena dobre volje i nagnati ih da poduzmu konkretne solidarne poteze koji će zaštititi sve pogođene nasiljem', napisao je Papa.

U pismu upućenom glavnome tajniku UN-a Ban Ki-moonu papa Franjo od njega je zatražio da napravi sve kako bi se okončalo nasilje nad vjerskim manjinama na sjeveru Iraka, stoji u priopćenju Vatikana objavljenom u srijedu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

'Tragična iskustva iz 20. stoljeća i elementarno razumijevanje ljudskog dostojanstva međunarodnu zajednicu obvezuju - osobito kada su posrijedi pravila i mehanizmi međunarodnoga prava, da poduzme sve što može kako bi se zaustavilo i spriječilo sustavno nasilje nad etničkim i vjerskim manjinama u toj zemlji', stoji u Papinoj poruci od 9. kolovoza.

'Siloviti napadi koji potresaju sjever Iraka ne mogu ne utjecati na savjest svih muškaraca i žena dobre volje i nagnati ih da poduzmu konkretne solidarne poteze koji će zaštititi sve pogođene nasiljem i one kojima nasilje tek prijeti te zajamčiti svu potrebnu i hitnu pomoć svim izbjeglim osobama, kao i njihov povratak u domove', piše argentinski Papa.

'Vaša je zadaća učiniti svijet boljim mjestom'

'Teška i tjeskobna srca posljednjih dana pratim dramatične događaje na sjeveru Iraka gdje su kršćani i pripadnici ostalih vjerskih manjina prisiljeni napustiti vlastite domove i gledati uništenje svojih svetišta i vjerske baštine', rekao je Franjo. Upozorio je na 'nepodnošljive patnje onih koji samo žele živjeti u miru, harmoniji i slobodi na zemlji svojih predaka'.

'Gospodine glavni tajniče, pred vas stavljam suze, patnju i krike očaja kršćana i pripadnika ostalih vjerskih manjina Iraka. Ponovno upućujem hitan poziv međunarodnoj zajednici da intervenira u Iraku i okonča humanitarnu tragediju. Pozivam sve agencije UN-a, osobito one zadužene za sigurnost, mir, ljudska prava i pomoć izbjeglicama da nastave sa svojim naporima u skladu s Međunarodnom poveljom UN-a'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene