Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diljem svijeta

Panika u Toyoti: Povlači gotovo dva milijuna vozila i modele za RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korporacija 'Toyota' objavila je da povlači više od 1,7 milijuna vozila diljem svijeta.

Vrijednost dionica Toyote nastavila je padati nakon objave ove informacije. Čak 1.34 milijuna vozila su povučena iz prodaje zbog pokvarene pumpe i pripadajuće cijevi, uključujući model NOAH i druge modele prodane u Japanu kao i 141,000 AVENSISA prodanih diljem svijeta.

Pročitajte i ovo Dražba vozila javna dražba Auto za 100 eura? Država se rješava svojih starih vozila, ima motora, kombija, kamion... Ilustracija nepoštene trgovačke prakse? AZTN pokrenuo upravni postupak protiv poznatog trgovačkog lanca

'Ovo je najveći opoziv vozila u 6 godina i drugi najveći opoziv zbog jednog jedinog kvara', izjavio je Toyotin glasnogovornik Shiori Hashimoto. Najnoviji opoziv učiniti će težim za Toyotu da uvjeri investitore da je riješila probleme koje je imala nedavno. Tada je ova svjetska automobilska tvrtka broj 1 patila od krize poslije velikih opoziva diljem svijeta koji su nastali zbog kvara na kočnicama koji su uzeli nekoliko žrtava.

>> Toyota ponovno povlači milijun i pol vozila iz cijelog svijeta

'Toyota je součena s jakom konkurencijom od strane Honde, koja je u puno boljem položaju na američkom tržištu. Ovo je vidljivo po cijeni dionica koje sada imaju najvšu vrijednost unazad nekoliko godina', Izjavio je Mitsushige Akino, glavni fond menadžer u Ichiyoshi Investment Managmentu.

'Zato su investitori pomalo nervozni i zbog toga su prodali Toyotu kada su ove negativne vijesti izašle' izjavio je. Toyota je jedini veliki proizvođač auta kojem je pala prodaja automobila u Sjedinjenim Američkim Državama prošle godine i bori se sa korporacijom General Motors kako bi se održala na vrhu globalnog poretka prodaje.

Toyota je obznanila kako također povlači oko 335,000 modela LEXUS, prodanih diljem svijeta, uključujući oko 245,000 jedinica prodanih u SAD-u, zbog problema sa senzorom pritiska goriva povezanim sa dovodnom cijevi. Povlačenje modela NOAH prodanih u Japanu odnosi se na jedinice proizvedene između svibnja 2000. i listopada 2008.

U dvije druge dane izjave, Toyota je obznanila kako povlači oko 75,000 modela CROWN i oko 6,200 TOWNACE kombija u Japanu kako bi popravila isti problem koji je otkriven u modelu LEXUS prodanom u SAD-u i drugdje.

Toyota je u obraćanju ministarstvu prometa obznanila kako zbog kvara nije prijavljena niti jedna nesreća. Za sada nije poznato koliko će ovaj opoziv stajati ovog japanskog proizvođača. Toyotin zadnji opoziv dogodio se u listopadu kada je tvrtka izjavila da će popraviti 1,66 milijuna modela AVALON, modela HIGHLANDER i druge modele diljem svijeta uglavnom zbog kvara u glavnom cilindričnom kočionom pečatu.

Dionice Toyote su na zatvaranju burze pale na 1.9 posto vrijednosti odnosno na 3,400 yena, što je ukupno pad za 0,6 posto od prijašnje vrijednosti. Dionice Honde, drugog najvećeg japanskog proizvođača automobila, porasla je za 0,7 posto, odnosno na 3,470 yena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene