Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pričuvni Air Force One nadletio New York

VIDEO: Panika zbog straha od 'reprize' 11. rujna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Boeing 747, koji služi kao pričuvni zrakoplov Air Force One američkog predsjednika, u ponedjeljak je nisko nadlijetao dijelove New Yorka u pratnji dva lovca F-16, radi fotografiranja, što je izazvalo paniku kod nekih građana i dovelo do službene isprike Bijele kuće.

Polusatni 'foto-session' Ratnog zrakoplovstva SAD-a, izveden bez prethodnog obavještavanja javnosti, izazvao je paniku u nekim četvrtima i prouzročio evakuacije više zgrada u Donjem Manhattanu i Jersey Cityu, izvijestili su newyorški mediji. Gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg izjavio je da se 'razbijesnio' zbog toga što nije unaprijed obaviješten o nadlijetanju Air Force One-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pjevač i pilot Frontman Iron Maidena postao marketinški direktor aviokompanije Slika nije dostupna Testiranje prototipa VIDEO: Tajnoviti X-37B ide u svemir

Direktor Vojnog ureda Bijele kuće Louis Caldera, poslijepodne je objavio priopćenje u kojem se ispričao zbog uznemirenja što je izazvala misija koju je odobrio i preuzeo odgovornost. Istodobno je ustvrdio kako su savezne vlasti poduzele propisane korake da obavijeste državne i lokalne vlasti, ali je let ipak izazvao zbrku i poremećaj. I predsjednik Barack Obama također je bio bijesan kada je saznao za incident, kazali su njegovi pomoćnici. ‘Predsjednik je bio bijesan’, rekao je službenik. ‘Prvo, to me ljuti, bijesan sam – to je bolji izraz, što mi nije rečeno’, kazao je Obama govoreći o incidentu s avionom. Odluku administracije o letu aviona iznad New Yorka, bez da ga je itko o tome obavijestio nazvao je ‘ridikuloznom’ i ‘lošom procijenom’.

Panika u  New Yorku

Niski preleti Air Force One-a nad newyorškom lukom izazvali su poplavu telefonskih poziva stanovnika, putnika s trajekata, turista i drugih građana u centre za uzbunjivanje. Glasnogovornik Savezne uprave zračnog promta FAA, Jim Peters, izjavio je da je 'foto snimanje odobreno i koordinirano sa svima', uključujući ured gradonačelnika, operativne centre službi 911 i 311, policiju New Yorka, New Jerseya i druge sigurnosne službe i agencije.

Reakcija građana New Yorka ne čudi, jer još ne blijede sjećanja na kataklizmični teroristički napad 11. rujna 2001., kada su se teroristi Al Qaide s dva oteta putnička zrakoplova zabili u tornjeve Blizance WTC-a u Donjem Manhattanu, u čijem je rušenju ubijeno oko 2.700 ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene