Pakistan je spreman vratiti indijskog pilota srušenog i uhićenog ovaj tjedan ako bi to ublažilo krizu sa susjedom, rekao je ministar vanjskih poslova Šah Mahmud Kureši za pakistansku televizijsku postaju Geo TV u četvrtak.

Galerija


"Voljni smo vratiti uhićenog indijskog pilota ako će to voditi smirivanju", rekao je.

Vezani članci Indija među 10 najpogođenijih zemalja - 4 S gotovo 140.000 pozitivnih ljudi, ušli su među deset najpogođenijih zemalja svijeta: "Let kako bih se vidio s obitelji je kao ulazak u ratnu zonu" Preživio stravičan pad zrakoplova u Pakistanu - 4 Čudom preživio pad zrakoplova u kojem je poginulo 97 ljudi: "Svi su plakali i molili. Uspio sam otkopčati pojas..."

Također je rekao kako se očekuje da saudijski ministar vanjskih poslova dođe u Pakistan s posebnom porukom prijestolonasljednika Mohameda Bin Salmana, koji je posjetio i Pakistan i Indiju ranije ovog mjeseca.

Pakistanska vojska u srijedu ujutro priopćila je da je srušila dva indijska zrakoplova unutar zračnog prostora svoje zemlje kao odgovor na zračni napad indijskog ratnog zrakoplovstva unutar Pakistana u utorak, prvi puta od rata 1971. godine.

Obje su zemlje naredile zračne napade tijekom posljednja dva dana, a kopnene snage razmjenjivale su vatru na više od deset lokacija.

Indija je u utorak izvela zračni udar u Pakistanu uperen, kako tvrdi, protiv islamističke skupine Džaiš-e-Mohamed (JeM), što je dodatno zategnulo odnose dviju nuklearnih sila zbog Kašmira, oko kojeg se spore.

Napetost je počela rasti nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira, u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga, a za koji je odgovornost preuzelo JeM, baziran u Pakistanu, no rizik od sukoba dramatično je porastao nakon indijskog osvetničkog napada u utorak na, kako tvrdi New Delhi, "islamističku bazu za obuku". (Hina)