Pakistan oslobodio indijskog pilota, napetosti splasnule (Foto: AFP)
Pakistan oslobodio indijskog pilota, napetosti splasnule (Foto: AFP) Foto: Afp

Pakistan je u petak oslobodio zarobljenog indijskog pilota čiji su zrakoplov pakistanske snage srušile prije dva dana u kulminaciji napetosti između dviju nuklearnih sila, javlja Reuters i dodaje da su napetosti splasnule.


Televizijske snimke prikazale su zapovjednika Abhinadana Varthamana kako prelazi granicu u blizini mjesta Wagah u poslijepodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu. Indijski dužnosnici potvrdili su da je pilot vraćen i upućen na liječnički pregled.

Vezani članci Politički analitičar dr. sc. Branimir Vidmarović u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stručnjak o sukobu zbog kojeg strepi cijeli svijet: Može li doista izbiti rat između dviju nuklearnih sila? "Ovo je dosta zastrašujuće..." Ostaci indijskog borbenog aviona nakon što je srušen u Kašmiru (Foto: AFP) - 1 Počinje li rat nuklearnih sila: 9 hrvatskih vojnika na području zahvaćenom sukobima, MORH tvrdi - na sigurnom su

Indija i Pakistan došli su na sam rub otvorenog sukoba nakon što je Indija je u utorak napala logor za obuku islamističke skupine Jaish-e-Mohammad (JeM - Muhamedova vojska) u dijelu Kašmira pod kontrolom Pakistana, a koja je preuzela odgovornost za samoubilački napad 14. veljače pri čemu je ubijeno 44 pripadnika indijskih vojnih snaga. Pakistan je potom uzvratio i oborio dva indijska borbena zrakoplova.

Kašmir, himalajska regija s muslimanskom većinom, predmet je sukoba više od 70 godina, otkad se bivša britanska kolonija Indija odvojila na muslimanski Pakistan i hinduističku Indiju.

Kašmir je podijeljen između Indije koja upravlja Kašmirskom dolinom i regijom s hinduističkom većinom oko grada Jammua, zatim Pakistana koji kontrolira teritorij na zapadu te Kine koja je zadužena za rijetko naseljena visoka područja na sjeveru. (Hina)