Područje koje vrije uz samu liniju razdvajanja između dviju zaraćenih zemalja, Indije i Pakistana, čuva i devet hrvatskih vojnika.

Galerija


Novinarka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov je iz Zapovjednog operativnog središta, odakle je, s obzirom na prekid veza, jedino bilo moguće stupiti u kontakt s Islamabadom, razgovarala s pukovnikom Mariom Mandlom, nacionalnim predstavnikom u misiji UNMOGIP.

Kakvo je trenutno stanje u misiji i jeste li na sigurnom?

Vezani članci Preživio stravičan pad zrakoplova u Pakistanu - 4 Čudom preživio pad zrakoplova u kojem je poginulo 97 ljudi: "Svi su plakali i molili. Uspio sam otkopčati pojas..." Zara Abid - 3 Manekenka poginula u padu aviona? Vlasti ju nemaju na popisu preživjelih, a njen prijatelj tvrdi da je živa

Da, mogu potvrditi da sam ja, kao i svi pripadnici HRVCON u misiji na sigurnom.

S obzirom zategnute odnose dviju nuklearnih sila i trenutnu situaciju, vaše zadaće na terenu i ophodnje, jeste li trenutno u bazi ili su vojni promatrači na terenu?

Vojni promatrači obavljaju svoje zadaće. nema nikakvih problema i zadnji događaji koji su se zbili nisu utjecali na njihovu provedbu zadaća.

Što radite?

Nadzor prekida vatre između Indije i Pakistana na liniji kontrole.

Kako ste reagirali kada je sve to eskaliralo?

Naši pripadnici nisu bili ni u jednom trenutku u zoni opasnosti. Mnogi od njih nisu ni znali da se događa nešto kad je došlo do porasta tenzija između dviju države.

Ostajete li vi tamo ili se razmišlja o povlačenju iz misije?

Ne, nema razmišljanja o povlačenju iz misije jer, kao što sam rekao, niti mandat, ali ni jedan pripadnik nisu bili ugroženi.

Rekli su mi da ste vi godinu dana već tamo. Imate li i kakvu poruku za one koji su u Hrvatskoj?

Neka prime lijepe pozdrave iz Pakistana. Svi pripadnici su na sigurnome, redovno obavljaju svoje zadaće, bez ikakvih problema.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr