Davne 1962. godine u rudarskom gradiću Centralia, u Pennsylvaniji, buknuo je požar, koji je ubrzo uspješno ugašen. Ali, samo na površini - vatra se, naime, proširila na duboka nalazišta ugljena koji sve do danas gori i uništava cijelo područje, a procjenjuje se da će to trajati idućih 250 godina!


Stanovnici tog područja s problemom su se borili 22 godine. No, 1984. godine vatra je potpuno izmakla kontroli i cijelo je područje evakuirano.

Vezani članci Rudar u Kini Velika akcija spašavanja u rudniku ugljena: 17 radnika zatočeno pod zemljom zbog prekomjerne razine ugljičnog monoksida Slika nije dostupna Gusti dim nadvio se nad Sydneyjem, u zgradama se oglasili protupožarni alarmi

Centralia danas podsjeća na grad duhova, prepun dima i vatre. Požar ispod napuštenog grada gori već 45 godina. Cijelo je područje devastirano.

Dim koji se s požarišta probija prema površini kulja pod tolikim tlakom da tlo i prometnice doslovce pucaju pred silinom. Cijelo područje izgleda kao golemi dimnjak.

Tlo je potpuno nestabilno, išarano vidljivim i nevidljivim pukotinama koje su narušile strukturu površine pa je još 1981. godine jedan dječak umalo poginuo kad mu se tlo doslovce otvorilo pod nogama.

Iste godine kad je naređena evakucija ugroženog područja, američki Kongres izdvojio je 42 milijuna dolara za sanaciju područja.

No, riječ je o smiješnoj svoti s obzirom na to da nitko nema odgovor na pitanje je li uopće moguće ugasiti podzemni požar, koji će naslage ugljena potpirivati još idućih četvrt stoljeća.

Kako će šire područje Centralie tada izgledati, teško je i zamisliti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju