Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mračna pozadina

Otkriveno tko stoji iza više od 100 atentata u Jemenu: Ubijani su ljudi koji nemaju veze s terorizmom

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Jemen se već jedno desetljeće nalazi u građanskom ratu u kojem su poginule i od gladi umrle stotine tisuća ljudi. U najsiromašnijoj zemlji Bliskog istoka sukobljava se nekoliko međunarodnih sila, a najnovija otkrića povezuju ih s više od stotinu politički motiviranih ubojstava.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) financirali su politički motivirana ubojstva u Jemenu, njih više od stotinu u tri godine, tvrdi BBC. Atentati su pogoršali sukob u koji su uključene jemenska vlada i zaraćene frakcije, a koji se nedavno vratio u središte međunarodne pozornosti nakon napada na brodove u Crvenom moru.

Protuteroristička obuka koju su američki plaćenici pružili časnicima Emirata u Jemenu korištena je za obuku lokalnog stanovništva koje može raditi pod nižim profilom što je izazvalo veliki porast političkih ubojstava, rekao je zviždač za BBC Arabic Investigations.

BBC je također otkrio da su UAE, unatoč iskazanom cilju američkih plaćenika o eliminaciji džihadističkih skupina Al Qaide i Islamske države (IS) u južnom Jemenu, zapravo regrutirali bivše članove Al Qaide za sigurnosne snage što je stvorilo teren u Jemenu za borbu protiv pobunjeničkog pokreta hutista i drugih naoružanih frakcija.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Bijele marame Putin pred najnovijim izazovom: Bi li mu ove žene mogle doći glave?

UAE sve odbacuje

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata odbacila je optužbe da je ubijala i one koji nisu bili povezani s terorizmom i tvrdi da su lažne i bez osnova.

Ubilački pohod u Jemenu, a riječ je o više od 100 atentata u trogodišnjem razdoblju, samo je jedan element tekućeg gorkog međusobnog sukoba u kojem se nekoliko međunarodnih sila sukobljava u najsiromašnijoj zemlji Bliskog istoka.

Jemen, u kojem građanski rat traje već oko 10 godina, podijeljen je kroz tri sfere utjecaja: legitimnu vladu koju podržava Saudijska Arabija, hutiste, šijitske pobunjenike, koje podržava Iran te Južno prelazno vijeće (STC) koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati.

Pročitajte i ovo Viktor Orban nakon prethodne blokade Orban pozvao švedskog premijera na razgovor o članstvu u NATO-u

Povezanost s SAD-om

Većina ubijenih bili su članovi Islaha - jemenskog ogranka Muslimanskog bratstva. Riječ je o popularnom međunarodnom sunitskom islamističkom pokretu koji SAD nikada nije klasificirao kao terorističku organizaciju.

No, zabranjen je u nekoliko arapskih zemalja, uključujući UAE gdje njegov politički aktivizam i podršku izborima kraljevska obitelj vidi kao prijetnju njihovoj vladavini.

U atentatima, koji su započeli 2015. sudjelovali su i američki plaćenici povezani s privatnom američkom zaštitarskom tvrtkom pod nazivom Spear Operations Group.

Do 2017. UAE su, prema onome što je BBC otkrio, pomogli u izgradnji paravojnih snaga, dijela Južnog prijelaznog vijeća (STC) koje financiraju Emirati, sigurnosne organizacije koja upravlja mrežom naoružanih skupina diljem južnog Jemena.

Snage su djelovale u južnom Jemenu neovisno o jemenskoj vladi i samo su primale naredbe iz UAE. Borci nisu obučavani samo za borbu na aktivnim linijama bojišnice. Jedna posebna jedinica, elitna Protuteroristička jedinica, bila je obučena za izvođenje atentata, otkrio je zviždač za BBC, koji o tome piše iscrpno u svojem izvještaju o otkriću.

Pročitajte i ovo Poljski F-16 Napeta situacija Poljska i saveznici digli borbene zrakoplove: "U tijeku je intenzivna aktivnost ruskog zrakoplovstva"

Smrt nevinih

Međutim, nisu ubijane samo osobe povezane s terorizmom. 

Odvjetnica Huda al-Sarari na terenu je istraživala kršenja ljudskih prava koje su počinile snage koje podržavaju UAE. Zbog svojeg rada često je dobivala prijetnje smrću, ali njezin 18-godišnji sin Mohsen platio je najveću cijenu.

Upucan je u ožujku 2019. dok je bio na putu do lokalne benzinske postaje, a umro je mjesec dana kasnije. Kad se Huda al-Sarari vratila na posao nakon njegove smrti, kaže da je primila poruke upozorenja da prestane. "Zar jedan sin nije bio dovoljan? Hoćeš da ubijemo drugog?" pisalo je u njima.

Naknadna istraga javnog tužitelja u Adenu otkrila je da je Mohsena ubio pripadnik Protuterorističke jedinice koju podupiru UAE, ali vlasti nikada nisu pokrenule kazneni progon.

Članovi tužiteljstva, koje BBC ne može imenovati iz sigurnosnih razloga, rekli su da su široko rasprostranjena ubojstva stvorila klimu straha što znači da se čak i oni previše boje djelovati u slučajevima koji uključuju snage koje podupiru UAE.

Pročitajte i ovo Donald Trump, Nikki Haley Republikansko sučeljavanje Pred Trumpom je samo još jedna stepenica: Miljenika američke desnice čeka dvoboj s njegovom bivšom uzdanicom

Iako postoje dokumenti koji povezuju UAE i Spear Operations Group, utemeljitelj Speara Abraham Golan na BBC-ijevo pitanje jesu li njegovi plaćenici obučavali ubojice iz Emirata tehnikama ubojstava, nije odgovorio.

UAE ustraje u stavu da je djelovanje bilo u skladu s primjenjivim međunarodnim pravom tijekom operacija.

Ministarstvo obrane SAD-a i State Department odbili su razgovor o Spear Operations Group, a obavještajna agencija američke vlade ustvrdila je u izjavi samo kratko: "Ideja da je CIA potpisala takvu operaciju je lažna."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene