Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mještani pokrenuli peticiju

Pobuna zbog vjetroparka: "Ako ga stave pred kuću, ja ću ga odmah srušiti traktorom"

Aktualno Galerija Imoćani kontra vjetrenjača - 1 Imoćani kontra vjetrenjača - 1 Foto: DNEVNIK.hr Imoćani kontra vjetrenjača - 2 Imoćani kontra vjetrenjača - 2 Foto: DNEVNIK.hr Imoćani kontra vjetrenjača - 3 Imoćani kontra vjetrenjača - 3 Foto: DNEVNIK.hr Imoćani kontra vjetrenjača - 4 Imoćani kontra vjetrenjača - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Imoćani kontra vjetrenjača - 5 Galerija 1/5 >>
Pobuna u Imotskom - mještani ne žele vjetropark jer im smeta buka i tvrde da projekt nije ekološki, iako studija utjecaja na okoliš još nije gotova.

Brdo Osoje jedna je od lokacija na kojoj bi se mogao izgraditi vjetropark koji mještani Imotskog ne žele, zbog čega su pokrenuli peticiju protiv projekta.

"Ako će ga staviti pred kuću, ja ću ih odmah srušiti traktorom", rekao je Vjeko Gudelj.

"Vi sada odjednom izgradite velike stubove, velike vjetroturbine koje će svojom bukom i pristupom dovesti do uznemiravanja", napomenuo je Ante Gadžo iz ekološke udruge Lipa Imotski.

"Našli smo niz zanimljivih i posebnih životinjskih vrsta, od kojih će najmanje, po mojoj prvoj procjeni, biti nove za znanost. Još nisu opisane, ali one su toliko prepoznatljive, toliko posebne", istaknuo je speleolog Tonći Rađa u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Brunom Papić.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKO ISTRAŽIVANJE Kako voze Hrvati? Tko više krši koje prometne propise i jesu li tome skloniji muškarci ili žene

Upravo zato naložena je studija utjecaja na okoliš koja je u izradi, a trebala bi biti gotova za pola godine. Investitor uvjerava da je otvoren za komunikaciju s mještanima, a sve u cilju zajedničke koristi.

"Ako studija utjecaja na okoliš pokaže da turbine ugrožavaju staništa ili ometaju migracijske puteve ptica i šišmiša, te turbine će se ukloniti ili će se njihov rad prilagoditi. S obzirom na to da će realna udaljenost vjetroagregata od kuća po izgradnji biti i veća od 500 metara propisanih odlukom Splitsko-dalmatinske županije, pozadinska buka vjetra u pravilu će biti jača od zvuka vjetroagregata", stoji u odgovoru tvrtke VSB Obnovljiva Energija Hrvatska na upit Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere IVICA PULJIĆ IZ SAD-A Analiza unutarstranačkih izbora u SAD-u: Borba za kandidaturu i može li Nikki Haley ugroziti agresivnog Donalda Trumpa?

Prve inicijative protiv investicije vrijedne tri milijarde kuna krenule su prije dvije godine. Jedan od razloga je i mogući utjecaj na turizam, a mjesto na kojem bi se trebale zavrtjeti vjetrenjače prepuno je povijesnih nalazišta.

"To su prapovijesni objekti koji se nalaze na vršcima Osoja. Jedno je Piljeva gradina između Poljica i Krstatica, druga je gradinica na Grabu. Osim toga imamo i nekoliko prapovijesnih gomila, drevnih grobnica koje se također nalaze po vršcima Osoja", ispričao je Ljubo Gudelj Velaga, povjesničar i povjesničar umjetnosti.

I baš zato rješenje za ubuduće vide u pažljivijim izradama prostornih planova. Po završetku studije utjecaja na okoliš očekuju i zbor građana kako bi se njihov glas još jače čuo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene