U Belgiji osuđen prvi terorist s europskom putovnicom (Foto: AFP)
U Belgiji osuđen prvi terorist s europskom putovnicom (Foto: AFP) Foto: Afp

Belgijski je sud u četvrtak francuskog državljanina Mehdija Nemmouchea proglasio krivim za "teroristička ubojstva", odnosno za ubojstvo četiri osobe u Židovskom muzeju u Bruxellesu koje je počinio 2014. nakon što se vratio iz Sirije, objavili su tužitelji.


Kazna će biti izrečena kasnije. Napad za koji je osuđen Nemmouche smatra se prvim napadom nekog islamističkog militanta s europskim državljanstvom koji se vratio iz Sirije.

Vezani članci Ljudi polažu cvijeće u spomen žrtava (Foto: AFP) Broj žrtava terorističkog napada na Novom Zelandu porastao na 50, u džamiji pronađeno još jedno tijelo Brenton Tarrant (Foto: screenshot) Ovo je lice ubojice s Novog Zelanda: Prije krvavog napada u automobilu je slušao četničku pjesmu

Nemmouche, star 33 godine, je priznao da je nosio kalašnjikov, revolver i streljivo slično onome koje je uporabljeno u pucnjavi u muzeju. No njegov je odvjetnik tvrdio da u napadu u kojem je ubijen jedan par iz Izraela i dvoje djelatnika muzeja Nemmouche nije povukao okidač, izvijestila je je belgijska javna televizija RTBF.

Nemmouche je sudu rekao da je "prevaren" dok je njegov odvjetnik tvrdio da je snimka pucnjave montirana, a da su njegovog klijenta prevarile plaćene ubojice poslane da ubiju dva agenta izraelskog Mossada. Te su tvrdnje razbjesnile obitelji žrtava i preživjele.

Čelnik Europskog židovskog kongresa Moshe Kanotr u četvrtak je rekao da su taktike i uporabe teorija urote odvjetnika optuženog sramotnom i "za osudu".

Napad izveden u svibnju 2014. prvi je ukazao na prijetnju koju predstavljaju radikalizirani muslimani koji se vraćaju svojim domovima u Europi nakon borbe u sirijskom građanskom ratu. (Hina)

Poslodavci negoduju: Lani za neopravdana bolovanja platili 800 milijuna, a time se moglo zaposliti 8000 radnika

Policija o napadu na dva maloljetna Roma: Svemu je prethodilo obostrano vrijeđanje i uništavanje klupice u parku