Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Teroristički napad'

Pucnjava u Bruxellesu: 'Počinitelj je bio sam, naoružan i dobro pripremljen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Počinitelj je bio sam, naoružan i dobro pripremljen. Sve građane pozivamo na suradnju kako bismo doznali njegov identitet', rekla je glasnogovornica državnog odvjetništva.

Dvojica Izraelaca i Francuskinja ubijeni su u subotu u napadu na Židovski muzej u Bruxellesu što ga je izveo dobro pripremljen muškarac koji je djelovao sam, a njegov identitet još nije poznat, izvijestila je u nedjelju glasnogovornica državnog odvjetništva Ine Van Wymersch.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Donald Trump Izjavio povjerenik "Ako Europa bude napadnuta, nikada vam nećemo pomoći": Rekao je Trump Ursuli von der Leyen 2020. godine

U napadu je teško ozlijeđena i jedna osoba belgijske nacionalnosti koja je u kritičnom stanju, rekla je glasnogovornica dodavši kako su 'sve opcije još otvorene' te da državno odvjetništvo može samo potvrditi kako je riječ o 'terorističkom ili antisemitskom činu'.

Pucnjava u Bruxellesu: U muzeju ubijeni izraelski turisti

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad niti je napadač identificiran. Belgijska policija potencijalnim očevicima uputila je poziv da se jave ukoliko nešto znaju o ubojstvima.

'Snimku smo analizirali cijelu noć. Počinitelj je bio sam, naoružan i dobro pripremljen. Sve građane pozivamo na suradnju kako bismo doznali njegov identitet', rekla je Van Wymersch, a prenio AFP.

Napad na Židovski muzej u Bruxellesu osudio je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nazvavši ga napadom "na europske vrijednosti', izvijestio je dpa.

'Vijest o pucnjavi u kojoj su život izgubile tri nedužne osobe u središtu Bruxellesa šokirala me. Oštro osuđujem činjenicu da se pucnjava dogodila ispred vjerskog centra u srcu Europe. To je napad na europske vrijednosti, što ni u kojem slučaju ne možemo tolerirati', kazao je.

S ruksakom na leđima izašao iz automobila i otvorio vatru, ubijene tri osobe

U nedjelju navečer u Bruxellesu će se u znak poštovanja prema žrtvama jučerašnjeg napada u 19.00 sati po lokalnom vremenu održati bdijenje uz zapaljene svijeće. 'Bdijenje solidarnosti' održat će se u ulici u kojoj je smješten Židovski muzej, napisala je na svojoj Facebook stranici gradska vijećnica Viviane Teitelbaum.

'Danas smo svladani tugom i nevjericom. Imamo povjerenje u naše sudstvo i policiju i nadamo se da će što prije pronaći počinitelja ove strašne tragedije', piše na internetskoj stranici Židovskoga muzeja u Bruxellesu te se dodaje da uprava muzeja 'nema ni informaciju ni objašnjenje za motive ovog strašnog zločina'.

Članovi uprave muzeja u danima koji slijede raspravljat će o sigurnosti muzeja koji će biti ponovno otvoren za posjetitelje u utorak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene