Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Šestero osoba oboljelo je od ospica, a za još osam osoba čekaju se rezultati.


Male boginje ili ospice potvrđene su kod još dvoje djece u Smederevu. U tome gradu tako je oboljelo šest osoba, petoro dece i jedna odrasla osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se troje djece koja su stabilnog zdravstvenog stanja. Za još osam osoba čekaju se rezultati.

Iz Zavoda za javno zdravlje poručili su da poduzimaju sve mjere za sprječavanje širenja infekcije i apeliraju na roditelje da cijepe djecu.

"Sada, kada se pojavila epidemija u Smederevu, roditelji trebaju dovesti djecu koja imaju do 18 godina, a koja nisu cijepljena MMR vakcinom. Također, osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama, moraju po hitnom postupku primiti cjepivo", kaže dr. Ana Jovanović, direktorica ZZJZ Požarevac, piše Nova.rs.

Cjepivo također treba primiti i zdravstveno osoblje, rekla je liječnica Jovanović, dodajući da će raditi provjere cjepnih kartona.

Direktorica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić ocjenila je zabrinjavajućom i alarmantnom ponovnu pojavu malih boginja i podsjetila da MMR cjepivo protiv malih boginja, zaušnjaka i rubeole spada u obveznu imunizaciju.

Ilustracija U susjedstvo stigla izrazito zarazna virusna bolest: Epidemiolozi upozoravali na epidemiju, ali ih nisu slušali

Alemka Markotić - 5 Markotić o povratku zaboravljenih virusa: "Najugroženija su djeca od šestog mjeseca do pet godina života"

Naglasila je da kao liječnica i majka ne može shvatiti neodgovornu odluku pojedinih roditelja da ne cijepe djecu u 21. stoljeću, dodajući da ne samo da krše zakon, nego dovode u opasnost prije svega zdravlje i živote svoje djece.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju