Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA UDARU SIROMAŠNE ZEMLJE

Upozorenje WHO-a: U svijetu se ponovo javlja plava smrt, a zalihe cjepiva "trenutačno su prazne ili ekstremno male"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak je rekao da su globalne zalihe cjepiva protiv kolere "trenutačno prazne ili ekstremno male", u vrijeme kad se u svijetu ponovno javlja ta bolest. 

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda izvijestila je da se kolera javila u 30 država diljem svijeta, što je za trećinu više nego ranije

"Nemamo više cjepiva. Više ih država nastavlja tražiti i to je ekstremno izazovno", rekao je Philippe Barboza, zadužen za borbu protiv kolere u WHO-u. 

"Sva proizvedena cjepiva već su raspoređena", dodao je.

Barboza se referirao na zalihe za hitne slučajeve, za koje je zadužena Međunarodna koordinacijska skupina za nabavu cjepiva, kojom upravlja WHO s partnerima. 

Ona obično posjeduje oko 36 milijuna doza cjepiva godišnje. Nestašica je ove godine primorala WHO da u listopadu privremeno obustavi standardnu strategiju cijepljenja dvjema dozama. 

Pročitajte i ovo Mariupolj grad u karanteni Gradonačelnik Mariupolja: "Bunari su zagađeni zbog leševa ljudi. Kolera i druge bolesti mogle bi ubiti tisuće"

Barboza je rekao da je kriza potaknuta i zbog odluke indijskog proizvođača da zaustavi proizvodnju. 

Pročitajte i ovo Djevojka prima cjepivo. VIRUS HPV-A Počinje besplatno cijepljenje protiv najčešće virusne spolno prenosive infekcije: Potrebno je primiti 3 doze

Kolera se pojavila u mnogim siromašnim državama u kojima traju sukobi, poput Haitija i Jemena, no i u zemljama poput Libanona, koji je donedavno bio država srednjeg dohotka.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene