Obavijesti Pretražite Navigacija
Napravljen važan korak

Novi zločin protiv čovječnosti: U kazneno pravo EU-a mogao bi ući ekocid

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Europski parlament dao je svoju podršku da se ekocid uvrsti u revidiranu EU-ovu direktivu o zločinima protiv okoliša nakon povijesnog jednoglasnog glasovanja Odbora za pravna pitanja.

Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta najprije je jednoglasno izglasao da se najteži ekološki zločini, poznati kao ekocid, osude prema zakonu EU-a.

Potom je Europski parlament u srijedu na mjesečnom plenarnom zasjedanju službeno izrazio podršku uvrštavanju zločina na razini ekocida u revidiranu Direktivu Europske unije o zaštiti okoliša putem kaznenog prava. Spomenuta Direktiva će direktno utjecati na hrvatski pravni sustav ako je bude izglasana u travnju u EP-u.

''Vrlo je ohrabrujuće da Europski parlament ozbiljno shvaća koncept ekocida. Kao i s genocidom i zločinima protiv čovječnosti 1945. godine, globalna zajednica danas je suočena s novom vrstom prijetnje - ozbiljnom i široko rasprostranjenom ili dugotrajnom štetom za okoliš, vrste koja krši postojeće zakonske obveze i odgovara novonastalom konceptu ekocid. Ovo je najznačajniji prvi korak s obzirom na to da EU nastoji igrati vodeću ulogu u vođenju regije i svijeta u bolju ekološku budućnost'', kazao je Philippe Sands KC, međunarodni pravnik i pisac, supredsjedavajući Nezavisne stručne skupine za pravnu definiciju ekocida.

''Ekološka situacija u svijetu je kritična. Potrebna je nova zakonska regulativa. EP razumije ozbiljnost situacije što je pokazao time što je obvezao države članice da priznaju ekocid. Svaka država članica sada mora odlučiti gdje se nalazi. Smatramo da je drugačija Europa moguća. Ovakav stav Europskog parlamenta je dokaz da se borba Zelenih isplatila. Učinit ćemo sve da ovu pobjedu učvrstimo i učinimo je učinkovitom. Ekocid je bitno i revolucionarno pravno sredstvo za zaštitu okoliša'', poručila je Marie Toussaint, europarlamentarka (Zeleni/EFA).

Pročitajte i ovo Rijeka Zrmanja - 2 Pokrenuta peticija, traži se hitno rješenje Ekocid na Zrmanji: Tko će odgovarati za mazut koji sa svakom jačom kišom onečisti rijeku?

''Pravovremeno i prikladno je da EP podrži uvrštavanje zločina na razini ekocida u revidiranu Direktivu o zaštiti okoliša putem kaznenog prava. čestitamo Parlamentu na najavljenoj podršci i vjerujemo da bi ovakav korak mogao navijestiti povijesnu prekretnicu u našem odnosu sa Zemljom. EP je danas pokazao vodstvo, dalekovidnost i solidarnost s mnogim ranjivim nacijama i zajednicama koje trpe već nastale posljedice ekocida. Vjerujemo da će sve agencije EU-a prepoznati ovaj tekst kao dar i pozdraviti ga u zakonodavstvu EU-a'', nada se Jojo Mehta, izvršna direktorica iz Stop Ecocide International.

Predloženi tekst koristi definiciju ekocida koja je vrlo slična međunarodnoj definiciji ekocida koju je predložio Nezavisni stručni odbor (IEP) koji je sazvala Zaklada Stop Ecocide.

Ilustracija Zaustavljanje ekocida (Foto: STOP ECOCIDE)

Obuhvaćena je posebna definicija za "najteže zločine", uzimajući u obzir uvjete za štetu koji se koriste u nacrtu IEP-a: "ozbiljni i/ili široko rasprostranjeni ili dugotrajni ili nepovratni" (s odgovarajućim definicijama tih pojmova* koje također blisko slijede one korišten u nacrtu IOP-a).

Prijedlog nalaže državama članicama da osiguraju odgovarajuće sankcioniranje najtežih zločina ekocida u njihovim pravnim sustavima. Hrvatska će biti dužna također očitovati se o ovom pravnom prijedlogu i osigurati pravni sustav koji će uključivati zločine ekocida i njihovo sankcioniranje.

Riječ "ekocid" posebno se koristi u uvodnoj izjavi** (preambuli) predložene Direktive, gdje se povezuje s istim opisima ozbiljne i/ili široko rasprostranjene ili dugotrajne ili nepopravljive štete.

Pročitajte i ovo Crno Brdo u Biljanima Donjim (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ekocid u Biljanima Donjim Hrvatskoj prijete financijske sankcije: ''Država se 10 godina poigrava sa zdravljem ljudi''

Pročitajte i ovo Posječena šuma (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Priču donosi Provjereno Kako Hrvatska gospodari prirodnim resursima? "Događa se ekocid! Naše se šume brutalno pustoše!"

Ovo je prvi put da je takva pravna definicija uključena u zakonodavni tekst na europskoj razini. Zadnja faza da bi "ekocid" bio konačno priznat u europskom pravu bit će dogovor Europskog vijeća i Europske komisije o predloženom mišljenju Parlamenta. Tijekom sljedećih mjeseci, predstavnici svake od tri institucije sudjelovat će u konzultacijama poznatim kao pregovori "trijaloga".

Priznavanje "ekocida" na razini EU-a bilo bi od globalnog značaja: sve države članice EU-a bile bi dužne uvrstiti ovaj novi zločin u domaće zakonodavstvo, a države EU-a činile bi više od 20 posto država članica Međunarodnog kaznenog suda što bi bio odlučujući korak prema međunarodnom priznanju zločina ''ekocida''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene